2010-2019, LA DÈCADA MÉS CÀLIDA DE LA HISTÒRIA. Una primera anàlisi

Hem entrat a l’any 2020 i queda enrere, no sols el 2019 sinó també una dècada sencera, és per tant adient fer balanç de com han evolucionat els principals indicadors climàtics del planeta en aquest ample període de temps.

 El CO2

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle produïts per les activitats humanes relacionades amb l’ús de combustibles fòssils,  ha portat la concentració de CO2 a l’atmosfera a finals de l’any 2019 a un valor de 411,8 ppm que representa un 30% més respecte al que hi havia el 1959 que era de 316 ppm.

El més preocupant però es que la concentració de CO2 a l’atmosfera ha anat creixent a un ritme cada cop més alt, com veiem a la gràfica, els anys 60 del segle passat va incrementar-se a un ritme mitjà de 0’9 ppm/any mentre que a la dècada dels anys 80 ho feia a 1,6 ppm/any i actualment ho està fent a 2,4 ppm/any de manera que podem dir que en 50 anys hem quasi triplicat el ritme de creixement del CO2 a l’atmosfera de la terra. Aquesta tendència exponencial ens portarà doncs a valors de concentració de CO2 que en 5 anys poden situar-se entre 425 i 430 ppm, valors que segons els últims models climàtics portaria la temperatura global del planeta a un increment superior als 1,5ºC

La Temperatura

Com bé sabem la temperatura és la variable climàtica més important i la seva evolució ve lligada en gran mesura i com hem indicat abans a l’increment del CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle. Les dades disponibles son molt fiables i responen a milers de mesuraments realitzats per tot el Món inclosos els oceans, que permeten calcular la temperatura mitjana global de la Terra amb força precisió.

Encara no disposem de tots els informes anuals que les diverses agències i institucions que estudien el canvi climàtic fan (Climate year report), però l’anàlisi de las dades existents ja han determinat que l’any 2019 és el segon any més càlid d’ençà que es tenen dades i també es pot afirmar que la dècada que deixem enrere és la que ha tingut temperatures mitjanes globals més elevades de la història, donat que 7 dels anys mès càlids han estat durant el període 2010-2019 (2010, 14, 15, 16, 17, 18 i 19), aquestes últimes dades ens diuen clarament que la temperatura del planeta està pujant i ho està fent cada cop més acceleradament, sent cada cop més difícil aconseguir els objectius de limitar l’increment de temperatura a 2ºC  el 2100.

El mapa que presentem a continuació ens indica l’increment de temperatura experimentat en diferents àrees del planeta durant el període gener-octubre del 2019 respecte a la mitjana des del període de referència 1981-2010.

El resta de les variables climàtiques com són el nivell del mar, la superfície del gel àrtic o el retrocés de les glaceres, que analitzarem en més atenció en posteriors publicacions, també han evolucionat negativament, de manera que podem afirmar amb certesa que la dècada que hem deixat enrere ens mostra que el canvi climàtic i el corresponent escalfament global del planeta és ja una realitat i que no s’aturaran si no es prenen mesures contundents i universals per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Tot plegat, deixà en evidencia els negacionistes que des de diferents plataformes i amb molts interessos pel mig segueixen insistint en nega la realitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s