LA BATALLA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC ÉS LLIURÀ A LES CIUTATS

Cada cop està més clar que la lluita contra el canvi climàtic s’està lliurant a les aglomeracions urbanes, les ciutats són el lloc on viu prop del 60 % de la població mundial i seguirà creixent. En conseqüència per la pròpia concentració d’habitants i per les activitats que es duen a terme, les ciutats són les grans generadores de contaminants, CO2 i residus.

Els primers afectats per aquestes emissions i contaminació són els mateixos ciutadans que la pateixen amb conseqüències prou conegudes per la salut especialment de les persones amb patologies respiratòries o cardiovasculars, tambe a les grans ciutats  per l’efecte d’illa de calor els seus habitants durant els episodis de calor extrem estan més exposats a patir problemes com els cops de calor o deshidratacions severes.

Tanmateix, les metròpolis i grans ciutats grans consumidores d’energia són en gran mesura responsables de l’escalfament global i no hi haurà possibilitat d’aturar l’increment de temperatura sense un canvi radical amb els models de funcionament d’aquestes immenses urbs.

Les ciutats, doncs, tenen un doble repte, per un costat han de prendre accions urgents per reduir la contaminació i emissions (Mitigació ) i per l’altra endegar processos d’adaptació d’acord amb els riscos que el canvi climàtic representa per les seves poblacions i infraestructures. Cada ciutat ha d’afrontar aquests reptes des del coneixement de les característiques del territori i les xarxes i connexions que fan possible el funcionament de les infraestructures i serveis urbans.

Algunes ciutats europees i americanes estan començant a prendre mesures per reduir les seves petjades de carboni i al mateix temps adaptar-se als riscos i  conseqüències que sens dubte el canvi climàtic agreujarà.

L’organització C40 Cities, ens ofereix aquest article sobre els processos d’adaptació de les ciutats:

Les ciutats s’enfronten a riscos creixents com a conseqüència del canvi climàtic. Moltes es troben en llocs d’alt risc, com ara costes, planes al·luvials o illes, i la majoria s’enfronta a una amenaça de perills climàtics que va més enllà de l’experiència passada. L’entorn construït de les ciutats també pot agreujar-ne els impactes. Una part de l’augment de risc climàtic ja s’ha produït a causa de les emissions existents, i els riscos seran molt pitjors si les mesures per mitigar el canvi climàtic no arriben a limitar l’escalfament a 1,5 °C. Per protegir les vides i els mitjans de subsistència dels residents urbans, les ciutats han d’adaptar-se i millorar-ne la resistència als impactes climàtics actuals i futurs.

Per ajudar les ciutats a navegar per les nombroses opcions i estratègies d’adaptació disponibles, aquest informe identifica i explica 15 accions d’alt potencial en cinc riscos climàtics -calor extrema, sequera, incendis forestals, inundacions interiors i inundacions costaneres- i les que poden ajudar les ciutats a crear una resiliència sistèmica. L’informe també identifica tres missatges clau:

Les solucions basades en la naturalesa són fonamentals per a l’adaptació i comprenen algunes de les accions més atractives tant pel seu impacte en la reducció de riscos com per viabilitat. Les solucions basades a la natura inclouen la plantació d’arbres als carrers, la gestió de les conques fluvials, les solucions de drenatge urbà blau i verd i les barreres costaneres basades a la natura. Les solucions basades en la natura solen tenir beneficis que van més enllà de l’adaptació, com ara el segrest de carboni, la salut i el benestar, i la prosperitat econòmica.
Les ciutats han d’invertir en accions que augmentin la resiliència de manera sistèmica, com a base per adaptar-se a perills específics i immediats. La resiliència sistèmica inclou l’augment de la consciència dels riscos climàtics físics, la incorporació del risc als processos de la ciutat, l’optimització de la resposta d’emergència i la millora dels programes financers i d’assegurances.
Finalment, aquest informe és una crida a lacció dirigida. En un món amb recursos limitats, en prioritzar les accions més eficaces i factibles en les estratègies d’adaptació, les ciutats es poden centrar a executar-les bé i crear l’impuls per fer-ne més.
Les 15 accions d’alt potencial, que inclouen la inversió en infraestructures com les barreres costaneres, així com les accions de comportament com els programes de comportament de conservació de l’aigua, es mostren a continuació.

clica per ampliar

Focused Adaptation: A strategic approach to climate adaptation in cities

 

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s