LES GLACERES SUÏSSES PERDEN EL 10% DEL SEU GEL EN DOS ANYS

L’evolució de les glaceres és un dels termòmetres més fiables del canvi climàtic.

Un informe de la Acadèmia de Ciències Suïssa  revela que les glaceres dels Alps Suïssos estan accelerant el seu retrocés. els dos últims estius amb perdut un 10% del seu volum, això equival a a tot el volum de gel perdut entre els anys 1960 i 1990

Helena Horton, periodista de medi ambient de “The Guardian” ens ho explica en aquest article
Dj, 28 de setembre de 2023 11.38 CES.

Els científics han dit que la crisi climàtica causada per la crema de combustibles fòssils és la causa d’estius i hiverns inusualment calorosos amb un volum de neu molt baix, que han provocat l’acceleració de la fusió. El volum perdut durant els estius calorosos del 2022 i el 2023 és el mateix que el perdut entre 1960 i 1990.

L’anàlisi de l’Acadèmia Suïssa de Ciències va trobar que el 4% del volum total de les glaceres de Suïssa va desaparèixer aquest any, la segona caiguda anual més gran registrada. La davallada més gran va ser el 2022, quan es va produir una caiguda del 6%, el desglaç més gran des que van començar les mesures.

Els experts de Glacier Monitoring in Switzerland (Glamos), que controla 176 glaceres, han deixat de mesurar el gel d’algunes glaceres, ja que pràcticament no queda gel.  

Matthias Huss, el cap de Glamos, va dir: El que està passant és una combinació del canvi climàtic i els fenòmens extrems meteorològics, com les onades de calor, que fa que aquests esdeveniments a les glaceres  siguin més probables.  Si seguim a aquest ritme la situació anirà empitjorant cada any.

Va dir que les petites glaceres estaven desapareixent a causa de la taxa de pèrdua de gel. Per evitar que Suïssa perdi el gel, cal aturar les emissions, va dir, però va afegir que fins i tot si el món aconseguia mantenir l’escalfament a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials, es preveia que només un terç del volum de les glaceres a Suïssa quedaria.

Això significava, va dir, que “totes les glaceres petites desapareixeran de totes maneres, i les glaceres grans seran molt més petites”. Però ha subratllat que almenys “hi haurà una mica de gel a les regions més altes dels Alps i quedaran algunes glaceres que podrem ensenyar als nostres néts”.

Els Alps suïssos van experimentar una calor rècord aquest any. A l’agost, el mes màxim de la fusió, el servei meteorològic suís va trobar que l’elevació a la qual es congela la precipitació va assolir un nou rècord durant la nit, mesurant 5.289 metres (17.350 peus), una altitud superior a la del Mont Blanc. Això va superar el rècord de l’any passat de 5.184 metres.

El paisatge de muntanya està canviant a causa de la fusió del gel. Huss ha trobat nous llacs formant-se al costat de les llengües de les glaceres per primera vegada en el registre, així com roques nues que es desprenen del gel que s’aprima. Els cossos perduts durant molt de temps sota el gel s’han recuperat a mesura que les plaques de gel s’han encongit.

Els registres suïssos es remunten principalment al 1960 i al 1914 per a algunes glaceres.

Deixa un comentari