EL MEDITERRANI. Un “Hot spot” o punt calent del planeta

Fa temps que des de aquest web dediquem especial atenció al Mediterrani, les potents llevantades i temporals recurrents així com les onades de calor i conseqüents focs estan afectant les ribes i illes d’aquest mar que pateix de forma greu l’escalfament global del planeta.

Aquesta situació no es un fet casual o puntual, el que esta passant obeeix a la realitat cada cop més patent de l’increment de la temperatura de l’aigua del mar (mes de 4ºC per sobre del que seria normal) i de l’increment de la temperatura ambiental en els països que hi ha a costat i costat d’aquest mar (Els últims anys s´han batut tots els records de temperatura).

El Mediterrani no és únic lloc del planeta on l’escalfament global està fent estralls, llocs tradicionalment freds com Siberia, el Canada o l’oceà Àrtic estan patint també un important escalfament.

INCENDIS ACTIUS AL MEDITERRANI (27-7-2023)

La temperatura mitjana global del planeta  esta augmentant mes despresa del que els científics havien previst, les perspectives de mantenir l’escalfament del planeta per sota dels 1,5ºC es avui impossible i difícilment s’aconseguirà que no es superin els 2ºC el 2040.

Les raons que ens porten a aquesta situació son molt clares, les emissions de CO2 a l’atmosfera resultants de l’ús de combustibles fòssils, excepte un petit descens el 2020 per la pandèmia no han parat de créixer i representen prop de 40 bilions de tones anuals.

Per aturar l’escalfament global del planeta seria necessària una reducció dràstica de les emissions no menor d’un 10% anual al llarg d’aquesta dècada, la qual cosa en el context geopolític actual en el que molts països estan tornant a utilitzar el carbó i el petroli per assegurar-se el subministrament energètic, és molt difícil que passi.

 

+informacio sobre l’escalfament del Mediterrani en aquest web:

EL MEDITERRANI, 5ºC PER SOBRE DEL QUE SERIA NORMAL

ALCANAR, UN COP MÉS EL MEDITERRANI COLPEJA AMB FORÇA.

(Actualització) EL MEDITERRANI, Una bomba climàtica de rellotgeria.

INFORME: EL MEDITERRANI. Un mar cada cop mes càlid.

Deixa un comentari