El nivell del mar

El nivell del mar puja, però nosaltres mirem cap a un altre cantó.

El nivell dels oceans està pujant, aquesta lenta però constant elevació és deguda a les causes que esmenten més avall, tanmateix s’està fent ja evident, en molts llocs del planeta, (Illes del Pacífic, golf de Mèxic….) en alguns de forma molt dramàtica per la gent i els animals que els habiten i que es veuen foragitats de casa seva. Tanmateix, com sabem, una gran part de la població mundial viu en planes estuaris, deltes i terres baixes situades a les  costes de mars i oceans, a molt poca alçada del nivell de l’aigua, de manera que en diferents llocs estan ja patim (episodis puntuals d’inundacions) o patiran els efectes de  l’increment del nivell del mar.

Els humans tendim a relativitzar els riscos del que veiem com un problema llunyà. Però cal saber, que l’afectació de l’augment del nivell del mar sobre la superfície dels diferents territoris amb risc, és exponencial, doncs depenent de l’orografia d’una zona determinada, petits increments de centímetres poden afectar grans superfícies de terra ferma, com àrees naturals i conurbacions urbanes on cada cop viu mes població que migra de les zones interiors. S’estima que entre 400 i 500 milions de persones viuen en zones que estan a menys de 5 metres per sobre del nivell del mar.

A continuació us deixem unes infografies realitzades per la Union of Concernet Scientis molt representatius del que pot representar l’increment del nivell del mar en un futur

Perquè puja el nivell del oceà?

Hi ha quatre raons fonamentals per les quals el nivell de l’oceà s’està incrementant:

  1. L’increment de temperatura global de la Terra fa que l’aigua augmenti de volum i per tant de nivell.
  2. El desglaç de les glaceres i casquets polars és degut a l’augment de la temperatura, juntament amb uns hiverns mes curts provoca la fusió de més gel de manera que més volum d’aigua va a parar als mars i oceans.
  3. L’escalfament de les grans plaques de gel de Groenlàndia i de l’antàrtica Occidental fa que hi hagi més aigua de fusió en circulació per sota el gel, accelerant la velocitat de desplaçament d’aquest cap a l’oceà.
  4. I el més important:

Més superfície d’oceà significa un major escalfament, degut a que més energia solar és absorbida per la Terra (L’oceà amb un albedo del 0,3 absorbeix un 70 de l’energia que rebem, mentre que el gel tant sols absorbeix un 20%

Si per l’increment de la temperatura global de l’àrtic, la superfície de gel disminueix, la superfície de l’oceà conseqüentment augmenta, aquesta, molt més fosca, absorbeix el 70% de l’energia que arriba i la temperatura del mar s’incrementa, tal vegada, amb l’aigua més calenta les vores de les plaques de gel que arriben al mar es trenquen i desfan més ràpidament de manera que hi ha menys superfície de gel, d’aquesta manera és produeix una re-alimentació i amplificació del fenomen, que queda patent en les imatges de satèl·lit realitzades les ultimes dècades.

El següent diagrama expressa de forma gràfica l’esmentat fenomen:

diagrama albedo

t=temperatura

(+) t. global –> (-) superf. de gel –> (+) superf. d’oceà –> (-) albedo a l’oceà –> (+) t. a l’oceà –>

–> (+) superf. de gel es desfà –> (-) superf. de gel.

Com veiem el procés de desglaç, degut al increment de la temperatura global del àrtic entra en un bucle iteratiu que es tanca provocant un major desglaç.

icesheetcartoon greenland_kanger_ts

http://earthobservatory.nasa.gov/blogs/earthmatters/2011/06/14/arctic-melt-raises-sea-levels-and-reinforces-global-warming/

https://nsidc.org/cryosphere/sotc/sea_level.html

https://nsidc.org/cryosphere/sotc/ice_sheets.html

http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=49440

Anuncis