MÉS FOCS, MÉS INTENSOS, MES INCONTROLABLES.

El canvi climàtic té múltiples efectes sobre tots els ecosistemes de la Terra, molts d’aquests, ja els estem patint i formen part d’una crua realitat que colpeja amb força el planeta.

Una de les més dramàtiques conseqüències, és la proliferació en els últims anys, dels salvatges incendis forestals a tot el Món, essent cada cop més intensos, més grans i més incontrolables, situació que es veu agreujada pels incendis provocats de forma irresponsable per l’activitat humana.

Focs a Califòrnia, 2019

Segons Marc Castellnou, màxim responsable del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF), “estem davant de la sisena generació d’incendis. Són incendis sota la influència del canvi climàtic. Ja no és el pyrocumulonimbus capaç de generar una tempesta de foc. El repte és superior. Incendis com els d’Austràlia són capaços d’esborrar del mapa un ecosistema global en tan sols una estació: una primavera, un hivern, un estiu. Aquests focs canvien no només el paisatge, també l’economia, la distribució de la societat, la qualitat de vida. Ho intuíem i sabíem que aquesta podia ser l’evolució, no esperàvem, però, que avancés tan de pressa

+ info: https://catalunyaplural.cat/ca/marc-castellnou-lluitem-contra-la-nova-generacio-dincendis-la-del-canvi-climatic/

Focs a Austràlia, gener 2020

Certament, la virulència d’alguns focs com els de Portugal el 2017, Califòrnia l’any passat, Austràlia durant el passat estiu austral o els de Sibèria d’aquest estiu són mostres del que ens espera en el futur immediat, on en un ambient cada cop més càlid i amb les masses forestals patint un estres hídric perllongat, aquestes esdevenen veritables bombes incendiàries que els bombers tenen difícil controlar per l’enorme càrrega de foc i la velocitat de propagació que arriben a tenir.

Focs a Sibèria, juliol 2020

A part de la pèrdua de massa forestal, (Des de principis de 2020, sols a Sibèria s’han cremat més de 30 milions d’hectàrees de taigà i bosc), aquests grans incendis provoquen l’alliberament d’enormes quantitats de CO2 a l’atmosfera amb el consegüent increment de l’efecte hivernacle.