TRAGEDIA ALS DOLOMITES, L’escalfament global afecte les glaceres de muntanya

La Marmolada és la muntanya més alta de les Dolomites amb els seus 3.343 m. d’altura té unes glaceres permanents a la seva part més alta que els muntanyencs han de creuar per arribar al cim, lamentablement, a causa de les altes temperatures registrades els últims dies una part de la glacera es va trencar provocant una allau de gel i roques que en la seva caiguda va agafar un grup d’alpinistes en la seva ruta cap al cim de la muntanya, de moment es comptabilitzen 7 morts, 5 desapareguts i diversos ferits.

Des d’aquest web hem exposat en diversos articles la fragilitat de les glaceres de tot el Món davant l’escalfament global del planeta que fa que perdin extensió i massa de gel, les dinàmiques i comportaments d’una glacera són diverses i depenen de molts factors com la propia morfologia, gruix, alçada, etc, tanmateix, el factor més desestabilitzador és l’increment de  temperatura  que provoca fusions elevades i incrementa força les corrents d’aigua que flueixen per sota el gel, aquesta circunstància juntament amb la formació dels seracs (profundes esquerdes en el gel) en molta probabilitat ha estat el que ha provocat la tragèdia de la Marmolada.

Més informació sobre les glaceres a : EL RETROCÉS DE LES GLACERES

Vídeo de l’allau de la Marmolada:

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s