SOTA L’ANTÀRTIDA, EL GEL S’ESTÀ FONENT?

Antártida

L’Antártida, un immens continent rocós cobert amb milions de tones de gel, amb una superfície de 14 milions de Km2, sols un 2% d’aquesta superfície està lliure de gel.

És el continent amb una altura mitjana de 2300 m més alta del planeta, el punt més alt és el massís de  Winson amb 4892 metres d’altitud.

Està cobert per una capa de gel d’un gruix de 1600 metres de mitjana, que representa el 68% de tota l’aigua dolça del planeta.

A diferència de L’Àrtic on la major part del glaç és aigua de mar gelada que quan es desfà no incrementa el nivell del mar, a Groenlàndia i l’Antàrtida el gel d’origen continental quan es desprèn de les glaceres aporta volum al oceà incrementant el nivell del mar

Si la capa d’aquest continent es fongués, el nivell de l’oceà pujaria més de 50 metres.

Les temperatures mínimes són les més fredes del planeta, arribant a l’hivern fins a 80 /90 ºC sota zero.

A diferència de l’Àrtic on es coneixen i s’han comprovat científicament els efectes del canvi climàtic, la inabastable immensitat de l’Antàrtica fa més difícil el coneixement de l’afectació de l’escalfament en tot el seu territori, no obstant les dades disponibles i les observacions locals esmentades ens porten a pensar que els efectes del canvi climàtic ja han començat.

El passat mes de febrer (estiu antàrtic) a la base Argentina Esperanza es van registrar 18,3º C de temperatura, superant el record de 17,5 registrat el 2015.

La glacera Thwaites

Per tot plegat els científics cada dia posant més atenció a tot el que passa en aquest continent, recentment un equip internacional de científics ha anat a la galcera Thwaites (té una superfície equivalent a mitja península ibèrica) i és un dels que estan estudiant amb més interès perquè és un dels que presenta uns signes més evidents de què l’escalfament global ha arribat a l’Antàrtida.

En aquesta glacera des dels anys 80 es prenen mesures via satèl·lit, s’ha comprovat que ha perdut uns 540.000 milions de tones  de gel i les observacions recents de la Nasa mitjançant un radar especial han detectat una immensa cavitat en el fons del gel glacial d’una mida que podria encabir l’illa de Manhattan.

Tot plegat, i dins del projecte MELT a portat un grup d’investigadors del “Georgia Institute of Technology” ha muntar una expedició per situar un campament sobre la glacera (situada en un dels llocs més inhòspits de la Terra) a fer amb un  perforador d’aigua calenta un forat en el gel de més de 600 m. de profunditat que arriba fins a sota de la glacera on la plataforma de gel està amb contacte amb el mar i la creixent temperatura de l’aigua està desfent més ràpidament la glacera.

Els científics han aconseguit baixar i rescatar un submarí robot que en forma de “torpedo” i equipat amb càmeres i sensors ha explorat aquesta zona de confluència del gel i l’oceà per extraure dades que ajudin a analitzar el que està passant en aquesta zona tan sensible on la pèrdua de gel és més important.

Aquests i altres estudis en marxa en aquest continent de glaç són fonamentals pels especialistes del canvi climàtic, l’augment del nivell del mar i altres processos que afecten el balanç del planeta estan relacionats en el que passi en un futur en aquestes latituds australs, a ACC-Aturem el Canvi Climàtic tindrem sempre un ull posat a tot el què passi en aquest continent blanc.

Deixa un comentari