ECONOMIA CIRCULAR. Un concepte nou basat en el vell principi de l’aprofitament dels materials i recursos

L’economia circular és una noció que de fet ve estretament lligada a l’ample concepte de la sostenibilitat, però més focalitzat en la producció i generació de residus.

Podríem dir que l’economia circular és aquella que demana aplicar criteris de reducció de recursos naturals no renovables i d’aprofitament dels residus generats en la producció, utilització i consum de productes i serveis, de manera que mitjançant un disseny apropiat combinat amb l’ús de materials adequats els productes i/o materials, quan acaben el seu cicle de vida puguin ser reciclats i reutilitzats generant al final del cicle el mínim de residus.

La famosa regla de les tres “R” REDUIR, RECICLAR, REUTILITZAR, expressa de forma molt clara aquest concepte que cada cop es va introduint en més força en la nostra societat.

L’economia circular és una estratègia local/global que té per objectiu reduir tant l’entrada dels materials com la producció de deixalles, per tant la seva aplicació ve molt lligada, com a principals generadors de residus, a la gestió, governança i estils de consum de les ciutats, en aquest sentit el paper de les urbs i el compromís de la gent en els hàbits de consum seran decisoris en la implantació d’aquesta economia que hauria d’anar substituint l’actual model imperant d’economia lineal on matèries primeres, la producció i el consum formen una cadena oberta que comença amb un enorme ús de recursos i acaba en grans abocadors de residus.

Val a dir que el concepte d’economia circular cada cop és més popular i universal i es va ampliant de la má de la sostenibilitat amb noves aportacions que van tenint més acceptació entre la població, un dels més exitosos és el “sharing” o compartició que ha començat en l’ús de vehicles i està expandint-se ràpidament cap altres branques de l’activitat humana especialment a les ciutats.

L’economia circular és aplicable a tot mena d’activitat productiva i de consum independentment de la dimensió de la cadena productiva, des de les grans plantes de reciclatge fins a la fabricació de petits objectes de consum els mètodes per aplicar-la son múltiples i han d’adaptar-se a la tipologia dels materials, energia, maquinàries, i altres particularitats del procés productiu específic de la indústria, taller o explotació que vol entrar en aquest sistema circular.

Es poden posar molts exemples d’economia circular, un d’ells podria ser perfectament una fàbrica de forns microones on l’energia prové de plaques fotovoltaiques, les matèries primeres, bàsicament xapa metàl·lica d’alumini o ferro que arriba d’una empresa de recuperació i refosa de materials, materials plàstics procedents del reciclatge, cables elèctrics fabricats a partir de coure recuperat i reciclat, embalatges de cartró reciclat i un llarg etcètera.

Certament  encara estem a les beceroles d’aquesta tendència, però també és cert que cada vegada hi ha més empreses, distribuïdors i institucions que esperonats per la creixent conscienciació social d’una part dels consumidors, comencen a aplicar tècniques i criteris d’economia circular.

   

Tanmateix per aconseguir que aquesta tendència arribi a tenir un impacte important en la reducció de l’ús dels recursos i la generació de residus és necessari un gran esforç per part dels diferents actors que intervenen en la producció i sobretot una major implicació i exigència dels consumidors que sens dubte seran els motors d’aquest canvi.

Un exemple clar de l’esforç i la transversalitat de les actuacions en el camí cap a l’economia circular és l’estat de Califòrnia als EEUU on des de fa anys estan transitant cap a l’objectiu de reducció de residus mitjançant la combinació de legislació, tecnologia, compromís empresarial i conscienciació social que ha permès al govern estatal endega un programa anomenat CalRecycle que te per objectiu el reciclatge del 75 % de residus generats l’any 2020.

Cal també ressaltar que l’adopció progressiva i global de l’economia circular per part d’empreses, institucions, ciutats i consumidors és una forma efectiva en la lluita contra el canvi climàtic i contra la degradació del medi ambient.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s