Ones de Calor

CONSELLS QUE L’ANY PASSAT VA EMETRE LA GENERALITAT DAVANT LA POSSIBILITAT D’ARRIBADA D’UNA ONA DE CALOR.

Els mesos de Juliol i Agost representen en el nostre territori un risc elevat d’altes temperatures, per aquesta raó cal tenir present els següents consells:

A Casa:

 • Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
 • A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
 • Estigueu-vos a les estances més fresques.
 • Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
 • Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
 • Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
 • Si teniu animals de companyia, procureu que no s’estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer

 • Porteu una gorra o un barret.
 • Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
 • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
 • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
 • Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Al cotxe

 • No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe.
 • Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
 • No deixeu mai els nens ni les persones grans a l’interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
 • Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
 • Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Als àpats

 • Beveu força i vigileu l’alimentació
 • Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
 • Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
 • Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
 • No prengueu begudes alcohòliques.

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

 • Mireu de visitar-los un cop al dia.
 • Ajudeu-los a seguir aquests consells.
 • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

#LAS ONADES DE CALOR AMB EL CANVI CLIMÀTIC SON MÉS FREQÜENTS.

Onada de calor: Període de temps que pot anar de dies fins a setmanes en què es dòna un temps mes calorós del normal en una àrea o zona geogràfica determinada.

Aquests dies, estem vivint en pròpia pell aquest fenomen climàtic i molta gent està patint per culpa de les altes temperatures que s’enfilen fins a prop dels 40 ºC en molts llocs del País. Això comporta riscos en la salut de les persones (cop de calor) i empitjorament de la qualitat de l’ aire.

Els científics ja fa temps que relacionen directament l’increment de la freqüència i la durada de les ones de calor amb el canvi climàtic. Lamentablement alguns destacats líders polítics i desgraciadament també massa ciutadans pensant que el canvi climàtic és un “conte xines”.

A part de les precaucions conegudes d’hidratar-se sovint, evitar esforços en hores de màxima temperatura i altres precaucions de sentit comú en situacions d’aquest tipus, també ens caldria reflexionar sobre la necessitat d’aturar l’escalfament global. És imperatiu exigir als mandataris polítics locals i nacionals que activin urgentment les mesures establertes en els acords del tractat de Paris.

000_Par8212029_0La imatge de nens refrescant-se en una font publica, pot semblar simpàtica, tanmateix, pot amagar, com va passar el 2003, una greu tragèdia com la que es va produir l’estiu del 2003, en el que sols a Europa van morir entre 20000 i 30000 persones com a conseqüència de l’ona de calor. Tant sols a Paris a prop de 15000 ciutadans, especialment moltes persones grans i amb malalties cardiovasculars i respiratòries varen morir per efecte de les altes temperatures.

lifornia fire

El canvi climàtic i l’escalfament global del planeta, comporta un increment de la freqüència i intensitat de les ones de calor a diferents zones de la Terra, ara mateix a Califòrnia s’estan produint una sèrie de grans incendis provocats per la persistent sequera i les altes temperatures de finals de juny. Els científics preveuen que aquest i altres fenomens climàtics extrems s’incrementaran a mesura que la temperatura global augmenti.

Les institucions locals i nacionals farien bé en prendre seriosament aquest risc climàtic i endega actuacions de mitigació dels efectes de les onades de calor que cada cop seran més freqüents en el nostre territori.

Per altra banda des de la governança de ciutats i estats es fa cada cop més urgent  actua en tots els fronts possibles per descarbonitzar les nostres societats i aturar l’escalfament global.

No podem ignorar, que nosaltres i els governats que escollim, som ara i avui, els responsables de la lluita contra el canvi climàtic.


ESTIU DEL 2018, LA CALOR HA FET ESTRALLS A GRAN PART DE L’HEMISFERI NORD

Aquest Agost Catalunya ha patit una onada de calor excepcional amb nits tropicals que no han baixat dels 30º C i temperatures diürnes al voltant dels 39º C, tot plegat ha provocat segons l’Agencia de Salud publica de Catalunya un balanç de 23 morts i un número encara no avaluat d’ingressos als hospitals per cops de calor o efectes secundaris de les altes temperatures enregistrades durant l’episodi de calor.

Avançavem en un article publicat el passat juliol, a:  http://sciencecorner.diba.cat/node/574  que aquest i altres  tipus de fenòmens climàtics extrems seran cada cop mes freqüents i més intensos si no aconseguim revertir la tendència a l’escalfament global del planeta.

El que ha passat a Catalunya no és però cap fet aïllat, ans el contrari, forma part de l’escalfament virulent que aquest estiu està experimentant gran part de l’hemisferi nord. (clica sobre les imatges per ampliar)

Hem vist com des de Califòrnia fins al Japó passant per Anglaterra, Canadà, Països Nòrdics i el Mediterrani han viscut grans calorades i terribles focs alguns dels quals encara no han estat controlats. No deixa de ser paradoxal que a Suècia s’hagin produït un gran nombre d’incendis forestals, o que al Canadà, un país relativament fred s’han registrat 54 morts per l’onada de calor i al Japó on les temperatures han superat els 40ºC hi han hagut més de 30 morts i s’han fet  milers d’ingressos als hospitals.

L’Àrtic, gran regulador térmic del planeta, com ens indica el planisferi de temperatura elaborat pel NOAA, també s’ha vist afectat per aquestes temperatures extremes amb valors entre 4 i 7 graus C per sobre del normal.

Especialment notable ha sigut que per primera vegada d’ençà que es tenen dades el gruix de gel que cobreix permanentment les aigües del Cape Morris Jesup al nord de Groenlàndia, s’ha desfet parcialment formant un corredor d’aigua i plaques de gel que el satèl·lit Terra de la NASA ha captat en una imatge de gran resolució que presentem a continuació.

Tot plegat fa pensar que quant és disposi de més dades i fem un balanç global, comprovarem el caràcter excepcional d’aquest calorós estiu que ha tingut un abast planetari. De moment el que ja es pot copsar, es que per primer cop en molts anys hi ha hagut tant al carrer com a les xarxes un important increment de la preocupació de la gent pel canvi climàtic i les seves conseqüències. El 2018 es comença a perfilar com un any en que, com a dit el científic Johan Rockström, del Stockolm Resilience Center, el canvi climàtic s’ha fet sentir i probablement farà pensar a molta gent que l’escalfament global no és un problema per les futures generacions sinó que és un problema que ja tenim avui.

El cas és que cada cop els avenços científics i els estudis interdisciplinaris estan demostrant que molts dels fenomens climàtics que es venen donant amb més freqüència i intensitat estan connectats i alguns fins i tot és realimenten amb el consegüent efecte amplificador, tanmateix això fa pensar en la revisió a l’alça dels escenaris de risc associats al canvi climàtic i als fenomens climàtics extrems.

A continuació us presentem un videó on s’exposa l’excepcionalitat de la fusió del gel de la zona àrtica de Cape Morris Jesup

 


AUSTRÀLIA VIU UNA ONA DE CALOR EXTREMA. Un fenomen global cada cop més sever

Les ones de calor que ens han afectat directament els últims estius, responen a l’escalfament global del planeta i cada cop afecten amb més intensitat a diferents àrees de la Terra. L’estiu Austral està essent també extremadament calorós a Austràlia. Adelaida amb clima típicament mediterrani està registrant temperatures al voltant dels 45º C.

Aquestes temperatures extremes estan afectant les persones, i a molts animals  que no tenen recursos per combatre aquestes calorades, cavalls salvatges, koales, cangurs,  ratpenats estan patint coma a conseqüència de la calor i la dificultat per trobar aigua, alguns estan morint deshidratats

 

 

Aquesta situació, conseqüència de l’escalfament global derivat del canvi climàtic anirà afectant progressivament a més zones del planeta amb afectacions que comportaran migracions humanes per pèrdues de collites i desaparició de moltes especies.