LES RENOVABLES. El futur

És possible un futur 100% renovable i una democratització real de l’energia?

EL BLOC: SENSE FICCIÓ. TV3

El canvi climàtic és una realitat confirmada per la comunitat científica internacional, que reclama la descarbonització del planeta. Mentre el món viu un autèntic boom mundial de l’energia solar, Espanya està a la cua en inversió en energia fotovoltaica. “Revolució solar”, una producció de Televisió de Catalunya dirigida per Ricard Belis i Joan Marí, posa llum sobre les causes de la situació energètica espanyola i es pregunta si serà possible un futur 100% renovable.

Estem immersos en una transició energètica global que té per objectiu una producció energètica 100% renovable en les pròximes dècades. I el panorama energètic ha començat a canviar: assistim a situacions tan paradoxals com les del Regne Unit, que és el país d’Europa que ha invertit més en energia solar els últims anys, o Alemanya, que ha posat en marxa el programa governamental ‘Energiewende’ –‘transició energètica’– amb l’objectiu d’arribar a un 80% d’energia renovable l’any 2050.

En l’altre costat de la paradoxa, hi trobem els Estats Units, presidits per Donald Trump, que s’acaben de desmarcar de l’Acord de París, o Espanya, el territori amb més potencial fotovoltaic d’Europa, que el 2015 només va instal·lar 0,05 GW i està estancada a la cua dels països inversors, molt per darrere d’altres països europeus amb menys potencial solar, com Holanda, Suïssa, Dinamarca o Àustria.

Espanya va ser pionera en el foment de l’energia solar durant el govern socialista de Rodríguez Zapatero amb un reial decret llei del 2007, però el 2010 el mateix govern va fer un gir radical amb un polèmic reial decret impulsat pel ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, que retallava un 45% les primes garantides als parcs solars. Les posteriors lleis aprovades pel govern popular de Mariano Rajoy van accentuar les traves legals a la producció d’energia solar.

Aquestes mesures van afectar a 60.000 famílies –4.300 a Catalunya– i a una trentena de fons d’inversió internacionals, que van denunciar el Regne d’Espanya davant del CIADI, l’organisme d’arbitratge internacional del Banc Mundial. El CIADI va fallar el seu primer veredicte contra Espanya aquest mes de maig per l’incompliment de la Carta de l’Energia. La inseguretat jurídica que va suposar aquest gir normatiu dels successius executius del PSOE i del PP ha allunyat aquests fons d’inversió del potencial solar a l’estat espanyol.

El documental “Revolució solar” posa llum sobre les causes de la complexa situació energètica espanyola i viatja al Regne Unit i a Alemanya per veure com dos països amb menys sol que l’estat espanyol lideren aquest ‘boom’ solar a Europa.

Els experts consultats situen com a grans assignatures pendents de la transició energètica l’estalvi i l’eficiència, aspectes en els quals l’autoproducció d’electricitat n’és un pilar clau. En aquest sentit, la intervenció arquitectònica que ha tingut lloc en un edifici d’habitatges socials de Taradell (Osona) demostra la importància de l’energia solar en l’abaratiment del cost de l’electricitat i en la disminució de la pobresa energètica.

Una placa solar costa avui un 80% menys que fa deu anys, període en el qual la factura de la llum ha pujat un 70%. Això fa de l’energia solar una font renovable altament rendible. En paral·lel, trobem experiències que demostren que hi ha models energètics alternatius als oligopolis elèctrics, com les cooperatives que proliferen arreu d’Europa en els últims anys. La cooperativa gironina Som Energia n’és un exemple, amb un projecte de generació elèctrica col·lectiva amb diversos camps solars a Andalusia, que el documental també visita.

Ens preguntem si serà possible la democratització de l’energia de la mateixa manera que les noves tecnologies han democratitzat la comunicació. La resposta a aquest i altres aspectes relacionats amb el sistema elèctric espanyol –la subhasta on es decideix el preu de l’electricitat; les anomenades ‘portes giratòries’ entre empreses elèctriques i alts càrrecs de l’administració pública; què paguem realment a la factura de la llum; com afronta Catalunya la transició energètica des d’una capacitat reguladora gairebé nul·la i amb un sistema energètic molt depenent de l’energia nuclear o si el cotxe elèctric serà una realitat immediata o la mobilitat sostenible haurà d’esperar encara un temps a consolidar-se, etc.–, troben resposta en el documental “Revolució solar”

EL BLOC: SENSE FICCIÓ, TV3

————————————————————————————

*** ENERGIES RENOVABLES DISPONIBLES

Cada cop esta més clar, per arribar a complir amb els acords del COP21 de Paris, hem d’anar substituint les fonts de energia NO RENOVABLES com el carbó i el petroli, utilitzades de forma majoritària al mon, per energies RENOVABLES que avui ja estan disponibles i han demostrat la seva eficàcia. Aquest procés que molts països ja han endegat es ineludible si no volem sobrepassar l’increment de temperatura global de 2º C.

dsc00777

La majoria d’aquestes fons d’energia son naturals i formen part del sistema:  Sol-Terra-Oceà-Atmosfera essent per tant pràcticament inesgotables. Algunes d’aquestes fons ja van ser utilitzades a l’antiguitat com els molins d’aigua (Energia hidràulica) que ja utilitzaven els romans el segle I a C, o les embarcacions a vela que segles abans, aprofitant el vent (Energia eòlica) utilitzaven Fenicis i Grecs en els seus periples pel Mediterrani.

Avui en dia hi ha un gran ventall de possibilitats per aconseguir energia des de fonts renovables, el que cal es una acció política ferma i una legislació contundent que impulsi el seu ús.

**Energia solar. 

 solar_crimea_activ_solar_flickr_800Els preus dels panells fotovoltaics han anat baixant progressivament arribant a una reducció del 90% amb relació als preus de l’any 2004. La gràfica que mostrem a continuació presenta l’evolució des de 2004  al 2013, aquesta dràstica baixada fa cada cop mes rentable l’ús d’aquesta energia, a Espanya malgrat la política de retallades a les ajudes per les energies renovables, el seu ús ha permès reduir 2200 milions d’euros en importació de petroli.

precio-paneles

*** Espanya cau del top 10 de l’energia FV (fotovoltaica).

sin-titulo

Espanya, amb un índex d’incidència solar molt elevat i que fa pocs anys era una pòtencia pel que fa a l’ús de l’energia FV, amb més de 5,5 gigawats (GW) instal·lats, equivalents a 5 central nuclears, avui està quedant a la cua dels països líders en la producció d’aquest tipus d’energia, l’any 2015 tan sols es van instal·lar 0,1 GW, quantitat molt petita comparat amb altres països que aposten decididament per l’energia FV com Alemanya, Gran Bretanya, Japó o EEUU. Els canvis retroactius amb la legislació relativa a les energies renovables, així com la manca de voluntat política pel que fa al suport d’aquests tipus d’energia està perjudicant seriosament la lluita contra el canvi climàtic.

Per saber + clica: Desastre fotovoltaico español

**Energia eòlica 

dsc01419

Com ja hem comentat, aquesta, es pot considerà una de les energies que l’home ve utilitzant des de molt antic, els paisatges de molins com el que veiem a continuació són familiars en moltes regions d’Europa, on el seu us ha estat molt divers, des de la navegació a vela, el bombeig d’aigua, moldre el gra, o la producció d’electricitat, el vent ha estat una força de treball que la natura ens ha proporcionat i que hem sabut aprofitar. Avui forma part de la majoria dels plans d’energia dels països que es preocupen per la salut del planeta i es un dels pilars de l’anomenada revolució energètica

molinos-consuegraLa generació d’electricitat per mitjà dels molins de vents és molt més recent, es va començar a fer servir els anys 30 del segle passat, instal·lant petits aerogeneradors de 3 o 4 kw. en zones rurals dels EEUU, , una dècada mes tard ja es fabricaven molins amb una pòtencia de 1000 kw. Aquesta meteòrica evolució lamentablement, va quedar estroncada per l’ús massiu del petroli com a energia barata i abundant, quedant l’energia eòlica com a testimonial fins que els anys 70 amb la crisi petroliera mundial, va tornar a ser econòmicament rendible i va començar un desenvolupament tecnològic i un increment de la fabricació d’equips que encara no s’ha aturat, fins al punt que molts països estan apostant per l’energia eòlica “offshore” (molins instal·lats al mar).

Tot plegat com es pot veure en la gràfica des del 2000, s’ha produït un increment molt important de la potencia eòlica instal·lada acumulada en el Món

_global_cumulative_installed_wind_capacity

Espanya està ben posicionada  quan a potència eòlica instal·lada doncs és el cinquè país del Món amb un total de 23.000 Mw a finals del 2015, tot i així cal dir que durant aquest any, l’increment, com a conseqüència de la mala política espanyola vers les renovables va ser nul. Tanmateix Catalunya que va ser pionera en tecnologia i comercialització, presenta un panorama encara més decebedor, doncs, amb tan sols 1.280 Mw, està quedant molt lluny d’altres comunitat com Castella i Lleó que té més de 5.500 Mw.

reparto-ccaa-2015-1 offshore-wind-farm-walp-tw