1.5º, 2º, 3º C ??? EL 2040, 2050, 2100 ???. Un missatge equivocat

Des de la ciència, i des de moltes institucions mitjançant informes, estudis, declaracions i conferències internacionals els experts fan projeccions i parlem sovint de l’escalfament global en termes d’increments previstos de la temperatura mitjana global pel 2040, 2050 o 2100 i les seves conseqüències climàtiques.

 

Sense contradir les dades fefaents que suporten totes aquestes projeccions ni els mateixos informes, creiem que en el seu conjunt envia a la societat un missatge equivocat perquè d’alguna manera ens indueix a veure el problema de l’escalfament com una cosa encara llunyana, que amb el temps i certes tecnologies fins i tot podria arribar a tenir una solució.

Creiem, que a hores d’ara, és absolutament necessari que des d’aquest vessant científic, com també des dels mitjans i les administracions, es deixi de parlar del canvi climàtic com un problema a mig i llarg termini i es tracti com una greu emergència global que ja ens afecta de ple.

Les dades que avui ens ofereixen les avançades tecnologies de mesura i vigilància són irrefutables i en consonància amb els efectes del canvi climàtic que són ja perfectament visibles en moltes parts del planeta.

  

Des de la nostra humil perspectiva d’observadors i divulgadors creiem que s’ha produït un canvi de paradigma en el que el més important no es saber quan arribarem als 1,5º a 2º o a 3º centígrads d’increment de la temperatura mitjana, si no que podem fer per obligar als respectius governs i responsables polítics a prendre de forma efectiva les mesures i accions perfectament conegudes i definides per mitigar el canvi climàtic.

En aquest sentit, no cal mirar les projeccions ni els estudis, sabem que cada gram adicional de CO2 que emetem a l’atmosfera, cada arbre tallat, cada molècula de metà que aportem a l’aire empitjora la situació i fa més difícil aturar l’escalfament.

Alguns moviments de joves i escolars ja fa temps que amb les seves mobilitzacions interpel·len polítics i governs exigint mesures per evitar la degradació del planeta que els hi estem deixant, tanmateix ells no tenen prou capacitat per forçar els canvis necessaris i es requereix que tota la societat reaccioni i els faci costat.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s