PERQUÉ ENS CREMA EL SOL

Font: Nasa science for kits

El Sol manté el planeta a una temperatura càlida perquè els éssers vius puguin subsistir i ens proporciona llum perquè puguem veure, però també ens pot cremar. Què és el que produeix aquestes cremades?

Tot sobre l’energia
El Sol ens envia una gran quantitat d’energia constantment, però de diferents tipus. Hi ha la radiació infraroja, que és calor, la llum visible, que és la que els nostres ulls poden veure i la llum ultraviolada. No podem veure la llum ultraviolada, però existeix i ens pot cremar pell.

Ones, ones, ones
La radiació infraroja, la llum visible i la llum ultraviolada són tipus d’ones a l’espectre electromagnètic. Totes són energia. Tot i això, aquestes ones d’energia no són totes iguals: algunes tenen més energia que altres.

Les ones infraroges tenen menys energia que les ones de llum visible. Les ones infraroges són més llargues, amb més espai entre cada pujada i baixada. Les ones ultraviolades tenen més energia que la llum visible. És aquesta energia la que ens pot fer malbé.


Diagrama de tres tipus d’ones a l’espectre electromagnètic: llum ultraviolada, llum visible i llum infraroja en ordre decreixent d’energia.

Cremades
Si la nostra pell està exposada a massa llum ultraviolada, amb el temps, aquesta llum pot fer malbé les cèl·lules de la nostra pell. Les cèl·lules poden morir i, per això, el nostre cos reaccionen. La pell es torna vermella i fa molt de mal.

La llum ultraviolada ve del Sol, però també pot rebotar a altres superfícies com l’aigua, la neu i el concret. Això vol dir que, encara que estiguis sota un para-sol, el Sol pot cremar-te. La llum ultraviolada també pot travessar els núvols, per això és possible cremar-se en un dia ennuvolat. No és just!

Pots prendre mesures per impedir que els raigs ultraviolats t’assoleixin. Cobrir-te amb roba i barrets és una bona manera de mantenir allunyades aquestes ones. El protector solar conté substàncies químiques que poden reflectir o absorbir la llum ultraviolada, mantenint la pell fora de perill de cremades del Sol.

D’aquesta manera podeu gaudir dels altres tipus d’energia solar: la llum visible i la calor infraroja.

Deixa un comentari