9.- QUE ÉS LA BIOSFERA. La sisena extinció d’espècies ja ha començat

QUE ES LA BIOSFERA

Hi ha moltes definicions per la Biosfera, una d’elles bastant encertada és la de l’IEC:

Part de la Terra en què es desenvolupen els organismes vius, que comprèn la regió inferior de l’atmosfera, els mars, les capes més exteriors del sòl i les coves subterrànies.

A nosaltres però ens agrada definir-la com un gran puzle desplegat al voltant de la Terra, en què les peces representen les distintes formes de vida que poblen el planeta, la figura final es forma quan totes elles encaixen i es desdibuixa a mesura que es perden o deixen d’encaixar.

Certament, els ecosistemes i les espècies que hi viuen,  mantenen l’equilibri biològic del planeta, quan un ecosistema es degrada les espècies que el formen (l’home inclòs) pateixen, la seva població es redueix i fins i tot desapareix, tanmateix, aquesta degradació afecta també altres especies i ecosistemes que són interdependents.

GRANS EXTINCIONS D’ESPÈCIES.

Des de la formació de la Terra fa 4500 milions d’anys i l’aparició dels primers bacteris fa 3400 milions d’anys, els esdeveniments catastròfics naturals que han ocorregut en les distintes eres geològiques i la pròpia evolució dels ecosistemes i les espècies han provocat enormes canvis en las formes de vida incloent grans explosions de vida com la que va acorrer a l’era Paleozoica (fa més de 500 milions d’anys) o enormes extincions com la que va esborrar del planeta els dinosaures i moltes altres especies (fa uns 65 milions d’anys).

Durant la història de la Terra hi ha hagut cinc grans extincions massives. En les últimes dècades la població de les espècies salvatges està patint el que es coneix com la sisena gran extinció, aquest cop provocada per una sola espècie, l’Homo sapiens, aquesta, fa uns 200.000 anys competia amb les altres espècies amb un cert equilibri però gràcies a la seva intel·ligència i habilitats va evolucionar ràpidament fins arribar a ser la espècie dominant en el planeta i abocant les altres espècies a l’extinció.

PERQUÈ PERDEM BIODIVERSITAT

L’actual declivi de les espècies tant animals com vegetals es deu principalment a dues raons,  ambdues d’origen antropogènic:

1) L’acció directa de l’home sobre el medi natural.

2) El canvi climàtic.

Dins de la primera, hem de destacar les activitats humanes que afecten directament els ecosistemes terrestres i marins són entre d’altres els focs i la desforestació massiva amb finalitats agrícoles, la dessecació de zones humides, els tractaments químics de la terra, l’extracció incontrolada de minerals i altres recursos, la urbanització excessiva del territori, l’abocament de residus en els rius i oceans, la sobrepesca, la contaminació atmosfèrica i moltes més activitats que deterioren els hàbitats naturals.

La segona raó esmentada, es a dir l’escalfament global provocat pel canvi climàtic es degut com bé sabem al CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle que l’ús de combustibles fòssils en les activitats industrials i de transport emeten a l’atmosfera, de manera que són també imputables a les activitats humanes. En aquest cas el canvi tan rapid del clima en diferents zones del planeta fa que moltes espècies no siguin capaces d’adaptar-se i entrin en fase d’extinció o intentin desplazarse, molts cops sense èxit, cap a zones on puguin viure i reproduir-se. Tanmateix, l’escalfament global accelerat, és també cada cop amb més intensitat responsable de la degradació directa i massiva dels grans ecosistemes que acull la majoria d’espècies.

Veiem doncs que el canvi climàtic originat per l’activitat humana és un vector que impacta directament en l’equilibri de forces que actuen en el sistema Terra, La biosfera, que acull totes les formes de vida existents al planeta és veu enormement afectada per l’escalfament global.

La pèrdua de biodiversitat tant vegetal com animal es un fet contrastat que la UICN (Unió Internacional per la Conservació de la Natura) té perfectament acotat, afirmant que la població de vida salvatge al Món ha caigut una mitjana del 68% amb relació a la que hi havia el 1970.

La gran diferència entre els canvis originats pels esdeveniments naturals, i els que en aquests últims 200 anys estem provocant els humans, a part de les diferents escales de temps en què succeeixen uns i altres, és la rapidesa en què aquests últims estan afectant la vida del planeta,

ÍNDEX PLANETA VIU

   Per mesurar aquesta pèrdua de biodiversitat l’organització WWF publica el Living Planeta Index que des de fa anys elaboren experts de tot el món que han mesurat els canvis a les poblacions de milers d’espècies animals, des de comptar el nombre de nyus a la sabana, fins a rastrejar el moviment dels tapirs a les càmeres de la selva amazònica. Els científics reuneixen aquesta informació en una base de dades i l’analitzen per obtenir l’Índex Planeta Viu (IPV). L’IPV només utilitza dades d’espècies que han estat monitorades durant almenys 2 anys i registrades des de la dècada de 1970 en endavant. Actualment, l’IPV és capaç de vigilar el que està passant a més de 21 mil poblacions de mamífers, aus, rèptils, amfibis i peixos. Les tendències que els científics observen en aquestes dades, els permet treure conclusions sobre la salut dels ecosistemes més amplis.

L’Índex del Planeta Viu global de 2020 mostra una caiguda mitjana del 68% de les poblacions d’espècies de vertebrats controlades entre 1970 i 2016.

Les dades es recullen de gairebé 4.000 fonts, utilitzant tecnologia cada cop més sofisticada, com ara dispositius d’àudio per controlar els sons dels insectes; drons i etiquetatge per satèl·lit per fer un seguiment de les poblacions en moviment; i fins i tot tecnologia blockchain per fer un seguiment de l’impacte de la recol·lecció en les poblacions salvatges.

REFLEXIÓ FINAL

Com a resum final d’aquest capítol volem afirmar que la biodiversitat del planeta està en perill i la sisena extinció d’espècies ja ha començat. A causa de l’activitat depredadora humana, al puzle que representa la biosfera li comencen a faltar moltes peces, i les conseqüències ja són visibles en bona part de la Terra i seran molt més greus si no som capaços de respectar els ecosistemes i les especies que compartim el planeta.

 

 

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s