LA DESFORESTACIÓ, NO TE ATURADOR

Els interessos econòmics de governs i multinacionals, van per davant de l’emergència climàtica, malgrat la pandèmia, l’any passat es va continuar amb la desforestació massiva.

Us deixem un article de “The Guardian” molt il·lustratiu del problema:

La destrucció implacable de la selva tropical continua malgrat la promesa de la Cop26.
Els tròpics van perdre 11,1 milions d’hectàrees de coberta arbòria el 2021,  segons el World Resources Institute (Patrick Greenfield, 28 d’abril de 2022)

Gent de la tribu Mura en una zona desforestada de la selva amazònica, Brasil, 2019. Fotografia: Ueslei Marcelino/Reuters

Segons dades recents, les selves tropicals verges es van tornar a destruir a un ritme implacable el 2021, cosa que va generar la preocupació que els governs no compleixin un acord Cop26 per aturar i revertir la desforestació a finals de la dècada.

Des de l’Amazònia brasilera fins a la conca del Congo, els tròpics van perdre 11,1 milions d’hectàrees de coberta arbòria l’any passat, inclosos 3,75 milions d’hectàrees de bosc primari crític per limitar l’escalfament global i la pèrdua de biodiversitat.

També, els boscos boreals, principalment a Rússia, van experimentar una pèrdua rècord el 2021 a causa de la pitjor temporada d’incendis forestals a Sibèria des que van començar els registres, segons noves dades de la Universitat de Maryland publicades a través de Global Forest Watch.

Els experts van qualificar la pèrdua continuada de boscos com un desastre que accelera  l’escalfament global i van dir que els 143 governs que es van comprometre a aturar i revertir la pèrdua de boscos l’any 2030 a la Cop26 celebrada a Glasgow, havien de complir amb urgència el seu compromís.

Desforestació a la selva d’Ituri al nord-est de la República Democràtica del Congo. Photograph: Hugh Kinsella Cunningham/EPA

De la selva tropical primària que es va perdre el 2021 -alliberant l’equivalent a les emissions anuals de combustibles fòssils de l’Índia- el 40% va desaparèixer al Brasil, i la República Democràtica del Congo, Bolívia, Indonèsia i el Perú formaven la resta dels cinc primers països.

Malgrat la pèrdua persistent de boscos, els experts van assenyalar signes d’esperança en les noves xifres. Indonèsia va reduir la pèrdua de bosc primari per cinquè any consecutiu després de l’acció del govern sobre l’oli de palma, la gestió dels incendis i un pla climàtic nacional actualitzat que va comprometre el país a convertir-se en un embornal de carboni per al 2030.

Malàisia també ha reduït la pèrdua de bosc primari en els darrers anys, i els experts van assenyalar els exemples de Gabon i les Guyanes, que han tingut taxes molt baixes de pèrdua de bosc durant les dues últimes dècades.

Rod Taylor, el director global del programa de boscos del World Resources Institute (WRI), que va compilar l’informe, va dir que, encara que les taxes globals de pèrdua de boscos semblaven aplanades, havien de disminuir dràsticament perquè el món assoleixi els objectius climàtics.

“Quan mireu les estadístiques interanuals que no canvien, podríeu concloure que realment no ofereixen un titular digne de notícia. Però quan es tracta de la pèrdua de boscos tropicals primaris, les taxes obstinadament persistents es relacionen amb el clima, la crisi d’extinció i el destí de molts  pobles indígenes. Les altes taxes de pèrdua continuen malgrat les promeses de països i empreses”, va dir Taylor.

Els incendis forestals, l’augment de les temperatures i la neteja del terreny estan afectant la resiliència dels boscos d’arreu del món. Els avisos apunten a parts de l’Amazònia que corren el perill de convertir-se de selva tropical a sabana. Segons les xifres, hi va haver un augment especialment preocupant de la desforestació a l’Amazones occidental del Brasil, relacionat amb la neteja a gran escala per fer pastures de bestiar al llarg de les carreteres existents.

Els boscos i especialment els tropicals a part de ser els grans embornals de CO2 del planeta, són  grans reserves de biodiversitat, la seva preservació i fins i tot la restauració, hauria de ser una prioritat per part de la comunitat internacional, si no s’atura la desforestació les conseqüències ecològiques i climàtiques seran encara pitjors del que ja es preveu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s