LES GLACERES DE L’HIMALÀIA TAMBÉ ES DESFAN.

No és cap novetat que les glaceres com a conseqüència del canvi climàtic estan retrocedint arreu del Món, però el que encara preocupa més és la velocitat a la qual estan perdent la seva massa de gel.

L’evolució d’una glacera depèn del seu balanç entre neu nova caiguda i neu fossà, és fàcil comprendre que quan aquesta última supera a la neu nova rebuda durant l’hivern la glacera. va perdent gruix i extensió.

L’Himàlaia, la serralada més alta del Món no és una excepció, ben al contrari és una de les més afectades.

Melting at double rate

Segons la publicació indiatimes.com/news/ :

La fusió de les glaceres de l’Himàlaia s’ha duplicat des de principis del segle XXI a causa de l’augment de les temperatures, perdent més de 45 cm de gel cada any i amenaçant potencialment el subministrament d’aigua per a centenars de milions de persones a molts països, inclosa l’Índia,

Un estudi, publicat l’any 2019 per la revista Science Advances mostra que les glaceres a partir de l’any 2000, estan doblant la quantitat de gel fos que de mitjana va tenir lloc entre els anys 1975 i 2000. es calcula que les glaceres poden haver perdut fins a una quarta part de la seva enorme massa durant les últimes quatre dècades, va dir Maurer, autor principal de l’estudi.

L’anàlisi, que abasta 40 anys d’observacions per imatges repetides per satèl·lit sobre més de 650 glaceres a l’Índia, la Xina, el Nepal i Bhutan, indica que el canvi climàtic s’està menjant les glaceres de l’Himàlaia.

L’aigua de desglaç alliberada per les glaceres de l’Himàlaia forma la capçalera dels principals sistemes fluvials d’Àsia, donant suport a la producció d’aliments i energia aigües avall, a més de mantenir una sèrie d’ecosistemes i serveis ecosistèmics.

Uns 800 milions de persones depenen en part de l’escorrentia estacional de les glaceres de l’Himàlaia per al reg, l’energia hidràulica i l’aigua potable. Fins ara, sembla que la fusió accelerada està augmentant l’escorrentia durant les estacions càlides, però els científics preveuen que s’anirà reduint en dècades a mesura que les glaceres perdin massa, això, acabarà provocant escassetat d’aigua.

De fet, el que cal destacar d’aquest article és que fins i tot les glaceres més altes. situades al sostre del Món, pateixen els efectes de l’escalfament global.

Les glaceres són un testimoni viu i palpable de la gravetat del canvi climàtic i el consegüent escalfament del planeta.

Mes informació sobre les glaceres i el canvi climàtic: GLACERES I CANVI CLIMATIC

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s