ARA SI, EL CANVI CLIMATIC ENS PREOCUPA

Després de que aquest estiu tòrrid, les onades de calor, la sequera i els intensos focs han ocupat l’actualitat durant setmanes, el canvi climàtic i les seves conseqüències han estat el tema més recurrent a tots els mitjans de comunicació i fins i tot en les converses de la gent.

Una de les característiques de la societat moderna és que ens costa afrontar un situació adversa fins que no ens afecta de ple, llavors ens carreguem de bones intencions i projectes de futur que  s’obliden o es posposen quan superem ni que sigui provisionalment els problemes.

L’escalfament global es un problema planetari que fa temps que es manifesta a diverses zones del Món en diferents intensitats i formes (sequeres excepcionals a l’Àfrica, illes engolides pel mar a Oceania, enormes i salvatges focs, temperatures altíssimes a l’Àrtic i altres fenòmens climàtics severs), tambe els científics ens demostren des de fa temps en les dades contrastades a la mà l’evolució negativa de les variables climàtiques (temperatura de les terres continentals i dels oceans, concentració de CO2 a l’atmosfera, pèrdua de gel als pols i glaceres, etc.).

Malgrat tota aquesta informació i coneixement acumulat des de fa decennis ha de venir un estiu tan càlid i sufocant com el que estem passant als països mes avançats d’Europa i Amèrica del Nord perquè de forma generalitzada prenguem consciencia que el canvi climàtic és una realitat, que ja ens afecta de forma directa.

A partir d’aquesta percepció social dels riscos que l’increment de la temperatura té per la vida de les poblacions i els ecosistemes que conformen la biosfera, es fa necessària una reflexió profunda del l’ús que els humans fem dels recursos d’aquest planeta i de la forma com els utilitzem.

Lamentablement, la capacitat que el ciutadà comú té de capgirar la situació és molt limitada perquè l’estructura de governança del Món depèn de polítics i governs que posen per davant de la sostenibilitat i salut del planeta els seus interessos geo-estratègics i un mal entes progrés basat quasi exclusivament en el creixement econòmic.

L’única opció que li queda al ciutadà -si té la sort de viure en un país democràtic- és manifestar el seu malestar quant te l’ocasió i utilitzar el seu vot de forma coherent amb aquesta preocupació per les conseqüències de l’escalfament global.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s