GROENLANDIA. El gel que es fon fa augmentar el nivell del mar.

També a Groenlàndia s’accelera la fusió de la capa de gel

groenlandia

La fusió de la capa de gel de Groenlàndia, està accelerant l’enfosquiment de la superfície i en conseqüència un ALBEDO menor (1), per tant hi ha una retenció major de l’energia del sol i més gel es converteix en aigua que incrementa el nivell del oceà, tot plegat  entra en el que s’anomena una (re-alimentació positiva) es a dir una acceleració del procés de fusió

(1) El següent esquema pot ajudar a entendre l’efecte de l’ALBEDO en les diferents superfícies de la Terra. Un albedo 0,8 representa que un 80% de l’energia que arriba a la superfície retorna cap a l’espai, un de 0,2 vol dir que retorna un 20%

albedo

Si vols veure l’animació (feta per la  NASA) de l’evolució historica de la superfície gelada del oceà àrtic des de el 1980 al 2014, clica:  EVOLUCIÓ 


PUBLICAT PER: THE GUARDIAN (Paul Brown 27 d’octubre de 2023)

A quin llindar és irreversible la fusió del casquet glacial de Groenlàndia?

La fusió de la capa de gel de 3 km de gruix és un dels principals factors que contribueixen a l’augment del nivell del mar.

Amb les tempestes més grans cada hivern que treuen mossegades cada cop més grans a les platges i els penya-segats, la creixent velocitat d’augment del nivell del mar empitjorarà les coses. Un dels principals contribuents a l’augment actual de 3,4 mm (0,13 polzades) a l’any és el casquet glacial de Groenlàndia, que té 3 km de gruix (poc menys de 2 milles) i té el potencial d’augmentar el nivell del mar en 7 metres (23 peus) si ho fa. tot fos.

Els científics han estat treballant a quina temperatura esdevindria irreversible la fusió de Groenlàndia i s’assegurarien que grans part de les nostres illes desapareixerien sota les onades.

El llindar, segons un article de la revista Nature, està entre 1,7 i 2,3 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials. Com que durant uns mesos estem superant els 1,5 graus centígrads aquest any i, segons les projeccions actuals, les temperatures globals augmentaran fins a 3 graus centígrads aquest segle, estem perillosament a prop del punt d’inflexió.

Serà un procés força gradual, així que hi ha temps per moure’s cap a l’interior, i hi ha una nota alegre del diari: si en el futur aconseguíssim que l’augment de la temperatura torni a baixar a 1,5 ºC, la fusió s’aturaria de nou.

En contra d’això, els investigadors assenyalen que quan hi tornaríem fins a 1,5ºC, el nivell del mar ja seria 2 o 3 metres més alt que ara.

Deixa un comentari