QUI EMET TANT CO2 A L’ATMOSFERA?

A mesura que la pandèmia del Covid-19 remet la, contaminació, els gasos d’efecte hivernacle estan tornant cap als valors anteriors a la crisi, el CO2, principal gas responsable de l’escalfament global torna a augmentar.

Creiem que el moment és oportú per analitzar qui són els responsables -per no dir culpables- de generar les emissions de gasos d’efecte hivernacle que estan perjudicant de manera irreversible el planeta.

Segons l’organització Carbon Brief el 2019 a tot el Món es van emetre l’enorme quantitat de 38.000 milions de Tones de CO2, amb aquestes xifres, és increïble que algú encara pensi que això no afecta les condicions climàtiques de la Terra.

Com podem veure en la gràfica, el 57 % d’aquestes emissions mundials són generades per la Xina (25%), USA (19%) i  EU (13%), queda clar doncs que la reducció de CO2 emes globalment no és possible si aquests tres països no fan un gran esforç en reduir les seves enormes emissions, especialment la Xina que com es veu en el gràfic, a acusa del seu creixement econòmic i a l’increment de l’ús del carbó i del petroli en el seu mix energètic, en les dues darreres dècades, ha disparat les emissions. És doncs necessari, que la Xina, per la salut dels seus propis ciutadans i la de la resta del planeta redueixi de forma dràstica la generació de CO2 derivada de l’ús dels combustibles fòssils.

Europa i USA son tal vegada els països que tenen una emissió de CO2/per capita més elevada i responsables d’un 32% de les emissions globals,  encara que actualment estan estabilitzant les seves emissions, també han de reduir-les si volem evitar superar els 2º C establerts com a límit d’escalfament  del planeta. Aquests països juntament amb els altres més industrialitzats com Canada, o Australia, tenen l’obligació de liderar la transició energètica cap a un consum més eficient i moderat i cap a unes energies renovables. La seva elevada petjada energètica és també una lastra per aconseguir reduir la creixent concentració de CO2 a l’atmosfera.

Des d’aquesta web ho hem comentat infinites vegades, si no som capaços de descarbonitzar el planeta, en un futur molt proper, la temperatura global arribarà a punt de no retorn en que es produirà el col·lapse dels ecosistemes que regulen el planeta i les condicions de vida que esperen a les següents generacions seran molt severes en una gran part de la biosfera.

SIGUEM REALISTES, I DIGUEM-HO CLAR, SI AQUESTS PAÏSOS NO REDUEIXEN LES SEVES EMISSIONS NO PODREM ATURAR L’ESCALFAMENT DE LA TERRA

Una reflexió: És necessari comprar tants productes que es fabriquen i es porten des de l’altre cantó del Món?  Pròximament parlarem de com afecta les emissions de CO2 l’insostenible tràfic de persones i mercaderies al conjunt del planeta. 

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s