AMB EL COVID, MES PLÀSTIC VA A PARAR ALS OCEANS.

El conjunt de mars i oceans ocupen el 71% de la superfície del planeta, per això els primers astronautes des de l’espai el van batejar com planeta blau.

Mentre es fan grans esforços per investigar Mart i l’espai exterior, a la pròpia Terra tenim encara un gran desconeixement de què amaguen els immensos i abismals oceans. Tal vegada tots sabem que aquests són fonamentals per l’equilibri i supervivència del planeta i no fem el que cal per protegir-los.

A part de l’escalfament global que els afecta de forma important, els oceans i les espècies que hi viuen s’enfronten a un perill que podríem dir d’última generació, com són els milions de tones de deixalles de tota mena que les activitats humanes aboquem al mar cada dia, especialment plàstics i altres productes i derivats químics que no es degraden i són altament tòxics per moltes espècies.

Aquest problema, junt amb l’acidificació pel CO2 i l’increment de la temperatura,  ja és molt present en aquesta última frontera que representen els nostres oceans, i està afectant, molts dels animals, plantes i entorns naturals submarins únics, que hem pogut veure gràcies als treballs documentals d’alguns científics.

Un got o botella de  plàstic al mar, aparentment no és important, però un milió és un desastre ecològic. Es calcula que cada any s’aboquen al mar més de 8 milions de tones de plàstic que a mig termini entren a la cadena tròfica.

 

La Covid-19 lamentablement ha incrementat notablement les deixalles que van a parar als oceans, els guants i mascaretes utilitzades com a protecció, que es compten per mils de milions, no van totes als contenidors de rebuig i moltes acaben pels carrers de les ciutats i finalment al Mar. També s’ha constatat que amb la pandèmia hi ha un augment dels envasos de plàstic d’un sol ús que arriben a les plantes de reciclatge, tot plegat està representant un retrocés en la reducció de l’ús de plàstics, que els últims anys havia calat en la consciencia ciutadana.

Cal reiterar una vegada més la necessitat què cadascú des de la seva pròpia consciència actuí en conseqüència i tingui cura en el tractament de les deixalles que genera.

  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s