El conjunt de mars i oceans ocupen el 71% de la superfície del planeta, per això els primers astronautes des de l’espai el van batejar com planeta blau.
A part de l’escalfament global que també els afecta de forma important, els oceans i les espècies que hi viuen s’enfronten a un perill que podríem dir d’última generació, com són els milions de tones de deixalles de tota mena que les activitats humanes aboquem al mar cada dia, especialment plàstics i altres productes i derivats químics que no es degraden i són altament tòxics per moltes espècies.
Aquest problema, junt amb l’acidificació pel CO2 i l’increment de la temperatura, ja és molt present en aquesta última frontera que representen els nostres oceans, i està afectant, molts dels animals, plantes i entorns naturals submarins únics, que hem pogut veure gràcies als treballs documentals d’alguns científics.
Un got o botella de plàstic al mar, aparentment no és important, però un milió és un desastre ecològic. Es calcula que cada any s’aboquen al mar més de 8 milions de tones de plàstic que a mig termini entren a la cadena tròfica.
Cal reiterar una vegada més la necessitat què cadascú des de la seva pròpia consciència actuí en conseqüència i tingui cura en el tractament de les deixalles que genera.