EL QUE I COM CONSUMIM TÉ CONSEQÜÈNCIES

Les nostres accions des del punt de vista de què i com consumim tenen repercussions en el medi ambient i en el nostre entorn social com a ciutadans.

Una antiga dita diu “Tal faràs, tal trobaràs”, pot ser una simplificació barroera, però és molt descriptiva del que d’alguna manera estem fent moltes persones amb relació a la compra i consum de productes.

Sols hem de reflexionar entre moltes altres, sobre dues de les formes de consumir més arrelades en aquests últims temps que tots practiquem i que representen tal vegada dos grans problemes en les esmentades vessants ambiental i social.

VESSANT AMBIENTAL

Pel que fa al medi natural i a la salut del planeta en general podem afirmar sens dubte que la tan còmoda i generalitzada compra de productes d’alimentació envasats en plàstic d’un sol ús, és ja avui en dia un dels majors problemes al que s’enfronta la humanitat i que malgrat el reciclatge i algunes legislacions restrictives d’alguns països, està molt lluny de solucionar-se mentre no hi hagi un rebuig frontal i efectiu per part dels consumidors.

 

Sols tres dades per il·lustrar el problema:

  • Cada any, el món fa servir 500.000.000.000 de bosses de plàstic
  • Cada any, almenys 8 milions de tones de plàstic acaben en els oceans, l’equivalent a la descàrrega d’un camió d’escombraries cada minut.
  • 50% del plàstic que fem servir és d’un sol ús .

A part de mantenir la pràctica del reciclatge selectiu, segurament si repassem els nostres hàbits de consum, podrem establir ràpidament un seguit de petites accions que podrien reduir la nostra generació de residus de plàstic.

VESSANT SOCIAL

Amb relació a aquest vessant, volem fer referencia al consum online que les grans plataformes com Amazón, Globo, Deliveroo, Rakuten, etc, han propiciat com un hàbit de consum global que en pocs anys ha entrat amb enorme força a les llars de milions de persones.

Utilitzem els seus serveis i apreciem els avantatges que ens comporta, però el que potser no valorem prou són els grans problemes que aquests monopolis de venda online suposa pel teixit social de les ciutats i els seus barris. Les botigues i comerços locals són l’ànima de la ciutat, els seus propietaris i treballadors són també veïns que donen vida al barri i ofereixen un servei personal i de proximitat, si nosaltres donem l’esquena al comerç local, estem enfonsant també el nostre barri, la nostra ciutat.

Un altre aspecte no menys negatiu d’aquesta febre de compra online, és la precària situació  en què treballen els repartidors i raiders d’aquestes plataformes, que obligats a treballar com autònoms estan sotmesos a unes condicions draconianes que no respecten cap dels mínims drets dels treballadors.

Malgrat que hi ha diverses sentencies i expedients oberts en que es demana la contractació com empleats dels falsos autònoms, aquestes poderoses empreses segueixen en les seves pràctiques declarades il·legals.

Reconeixem que és totalment impopular posicionar-se en contra d’aquestes plataformes que tenen tants addictes, tanmateix, no podem deixar de ser crítics i demanar que abans de comprar alguna cosa en aquestes plataformes, anem a la botiga de la cantonada on poder aquella senyora tan simpàtica també ho té.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s