1.- LA TEMPERATURA. Una variable molt important.

PERQUÈ ÉS TAN IMPORTANT LA TEMPERATURA.

La temperatura es defineix com la magnitud que determina el grau de calor que té un determinat cos o materia, s’expressa normalment en graus centígrads (ºC) o també en graus Kelvin i en graus Fahrenheit i es mesura mitjançant termòmetres.

Diem que és una variable molt important perquè intervé de forma decisiva en la majoria de processos naturals o artificials que coneixem, inclosos tots els referents a les diverses formes de vida del planeta.

La temperatura, a més, acostuma a ser critica en gran nombre d’aquests processos. El cas més a prop el tenim en nosaltres mateixos, tots sabem que el nostre cos té una temperatura basal que es troba en un valor de 36,5 ºC i tothom a vist com a vegades la temperatura del nostre cos s’eleva a 38 o 39 graus la qual cosa fa que ens trobem bastant malament i d’aquest procés en diem que tenim febre.

Sabem que això respon al fet que estem patim una malaltia o que alguna part del nostre organisme no està funcionat bé, la qüestió és que en sols 2 ºC per sobre de la temperatura normal del nostre cos ja notem una disminució de les nostres capacitats o funcions.

Si la nostra temperatura basal encara s’enfila més i arriba a 40 i fins a 41ºC ens trobem molt malament, per sobre de 41 ºC podem arribar a la pèrdua de consciència, danys irreversibles  i fins i tot a la mort.

Veiem per tant com una diferència de 4ºC en la nostra temperatura basal esdevé vital per la nostra existència, de la mateixa manera i en diferents graus la resta d’éssers vius siguin animals o plantes estan condicionats a unes determinades temperatures de supervivència i a uns límits que no poden superar si volen reeixir.

En relació a altres tipus de processos més físics o industrials,  on la temperatura és determinant  poden fer referència a un fet que és també ben conegut, és el cas dels diferents estats de l’aigua, en funció de la temperatura en què es troba. Tots hem vist com un bassal d’aigua que és manté en forma liquida quan la temperatura està per sobre 0ºC comença a convertir-se en gel quan la temperatura baixa per sota d’aquest valor i també hem comprovat en les nostres cuines com l’aigua que escalfem en un pot comença a bullir exactament als 100ºC.

Tot plegat pot semblar molt elemental, però creiem que ens permet visualitzar de forma clara és d’important la variació -ni que sigui mínima- de la temperatura en tot el que passa a la biosfera i fins i tot a la mateixa existència del planeta.

LA TEMPERATURA GLOBAL DE LA TERRA

Com hem dit el planeta no és aliè a les variacions de temperatura per això fa anys els científics mesuren i calculen la temperatura global mitjana del planeta Terra, és un valor mitjà de totes les dades de temperatura recollides en milers d’estacions meteorològiques i boies de mesura distribuïdes per totes les zones terrestres i marítimes del Món. Tractades convenientment i contrastades amb les dades contínues recollides per diferents satèl·lits, això dóna una certa fiabilitat als valors que s’utilitzen en la constatació de l’escalfament global que està experimentant la Terra així com de la distribució geogràfica de l’escalfament.

La temperatura tanmateix com veurem més endavant en detall es una de les variables meteorològiques i climàtiques mes important i caracteritza fortament determinats llocs o regions, per això i en general, quan anem a un lloc per primera vegada, una de les principals informacions que volem tenir és si es tracta d’un lloc fred, molt fred o càlid.

Per tot plegat es pot entendre que la temperatura sigui el principal indicador que els científics han adoptat per avaluar  el grau i la tendència en el canvi climàtic i també per fitxar el valor límit global a partir del qual difícilment es podran fer marxa enrere en les condicions climàtiques adverses. Avui en dia els estudis més recents del grup d’experts de les nacions unides ens indiquen que si sobrepassem els 2 graus centígrads, les conseqüències podem ser tràgiques per moltes espècies, inclosa la humana i pels ecosistemes de la Terra. A la següent gràfica podem veure l’evolució de la variació o anomalia de la temperatura global del planeta des de 1880.

La temperatura juntament amb altres aspectes climàtics és un factor important, en com al llar de l’any es regulen també els cicles fenològics (reproducció, hibernació, creixement, migracions i altres manifestacions) que els éssers vius experimenten al llarg de la seva vida. L’observació de la natura ens permet copsar com l’increment de les temperatures a determinades àrees del planeta esta ja actualment modificant els esmentats cicles i en conseqüència els hàbits d’animals i plantes

Sense dubte seguirem parlant de la temperatura i els seus efectes, en els capítols següents podrem entendre perquè puja la temperatura global, parlarem de l’efecte hivernacle i d’altres fenòmens que tenen la temperatura com a principal protagonista

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s