EL METÀ. Es també un potent gas d’efecte hivernacle

Tos sabem que el CO2 és el gas d’efecte hivernacle (GHC), principal causant de l’escalfament global, les seves molècules retingudes a l’atmosfera durant més de 400 anys retenen els rajos infrarojos que emet la Terra i provocant el seu escalfament.

Tanmateix hi ha un altre gas que cada cop està incrementant més el seu efecte en l’esmentat escalfament, ens referim al gas metà (CH4) que tot i que la permanència a l’atmosfera és menor (uns 10 anys de mitjana) el seu potencial quant a retenidor de calor és unes 80 vegades superior al CO2 considerant un període de 20 anys, la qual cosa el converteix també en un important GEH.

El gas metà, s’emet a l’atmosfera principalment per les activitats agrícoles/ramaderes (42%), pels processos de fugues de gas en la mineria, producció i transport dels combustibles fòssils (36%), i pel tractament i crema de residus orgànics (18%). Aquestes emissions segons les dades recollides en els últims 50 anys han experimentat un important creixement especialment en les últimes dècades.

Davant la necessitat de reduir urgentment l’increment de la temperatura que està experimentant el planeta, recents estudis han determinat que la reducció de les emissions de metà per l’activitat humana podria ajudar a mantenir l’increment de la temperatura mitjana global del planeta dins dels 1,5ºC que demanen els acords i l’informe dels experts del panel intergovernamental del canvi climàtic.

L’informe Global Methane Assessment realitzat per Climate and Clean Air Coalition i les NNUU, afirma que és factible reduir abans del 2030, les emissions de metà un 60%, aturant les operacions de ventejar i les fugues de les instal·lacions petroleres i de gas, i un 35% amb un millor tractament i reducció dels residus orgànics que van als abocadors. Les emissions degudes a la ramaderia serien  més difícils de reduir, tot i així consideren possible arribar a un 25% amb millors practiques agropecuàries i sobretot impulsant canvis en la dieta dels humans.

Per tot plegat els autors de l’informe consideren que davant les dificultats que es preveuen en la reducció global del CO2 la reducció del metà emes en aquestes dècades properes podria ajudar significativament a conseguir els objectius dels acords de Paris.

-PER ATURAR EL CANVI CLIMATIC SERÀ NECESSARI ACTUA EN TOTS ELS FRONTS POSSIBLES-

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s