ESTIU 2022. UNA CALORADA QUE RECORDAREM (Informe)

Som a la tardor astronòmica i sense la pressió ambiental que la calor intensa imposa potser és un bon moment per fer un balanç com ha estat aquest estiu des d’un punt de vista climàtic i de salut.

Totes les agències coincideixen en definir l’estiu del 2022 com extremadament càlid essent a nivell d’Europa un nou record d’ençà que es tenen dades. Mitjançant el següent enllaç Beteve ens ofereix un resum de l’informe de Copèrnicus (Programa Europeu per l’observació del planeta)

https://beteve.cat/medi-ambient/europa-estiu-record-calor-2022/

Catalunya no s’ha deslliurat d’aquesta prolongada canícula i a patit en moltes zones i durant molts dies temperatures extremes que han superat els 43ºC, el que converteix aquest estiu també en el més càlid des que es tenen registres, amb temperatures que han arribat a estar 5ºC per sobre de la mitjana dels últims 50 anys.

A tall informatiu us deixem algunes dades extretes del Meteocat.

Onada de calor del 18 al 21 de maig: 38,5ºC a Castellbisbal i a la Selva, record de Catalunya en un mes de maig

Onada de calor del 15 al 18 de juny: 43ºC a la Ribera d’Ebre, mes de 40ºC de màxima durant 4 dies seguits a diversos llocs de Catalunya.

Onada de calor del 15 al 25 de Juliol: 43,6 a Vinebre , entre 38 i 42ºC a molts llocs de Catalunya

Onada de calor del 3 al 15 d’agost: Temperatures entre 35 i 40ºC de forma continuada a grans zones de Catalunya.

Amb tot, l’important que està passant, es la tendència dels fets i dades, ja que durant les últimes dècades tal com els experts han advertit les ondes de calor i les temperatures extremes a l’estiu són més freqüents, més extenses territorialment i més persistents.

Les conseqüències d’aquesta situació són prou conegudes:

Riscos per la salut: Amb una mortalitat en augment deguda a cops de calor, agreujament de les malalties respiratòries i cardiovasculars o fins i tot accidents laborals. Segons el “sistema de monitorización de la mortalidad diaria por todas las causas (MoMo)”, elaborat pel “Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)”, s’estima que a Catalunya entre el mesos de Maig a Agost s’han produït 579 morts atribuïbles a les altes i extremes temperatures.

Increment dels Incendis: Augmenten el nº d’incendis i l’agressivitat dels mateixos, més de 6.000 Has a Catalunya i 248.000 a tota Espanya, essent el país de la Unió Europea més afectat per incendis forestals.

Sequeres: Tot i que la sequera ve de llarg i no pot ser directament atribuïble a les altes temperatures de l’estiu, aquest fet, venint d’un estrès hídric acumulat, agreujat per una primavera seca i un mes de maig molt calorós ens ha portat a la situació d’escassetat d’aigua actual. en el seu conjunt els embassaments de Catalunya estan a menys del 40% de la seva capacitat.

Temperatura del mar: Com a efecte de l’escalfament global del planeta, tots els mars i oceans estan escalfant-se, el Mediterrani, però és un dels que ho fa més ràpidament, aquest estiu em tingut temperatures de record que els propis banyistes han constatat, amb temperatures superficials que arran de costa han arribat a 29/30ºC, 3/4 ºC per sobre de la mitjana.

  

No sabem el que passarà l’estiu que ve, en qualsevol cas els últims informes científics coincideixen en un diagnòstic: l’escalfament del planeta s’està accelerant i supera les projeccions i estimacions fetes pel Panel Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC per les sigles en angles). Tampoc les condicions geopolítiques mundials actuals no permeten ser optimista quant a la reducció efectiva de gasos d’efecte hivernacle.

En aquesta tessitura, és necessari que des de tots els àmbits públics i privats es prenguin mesures urgents de preparació i adaptació a les noves condicions climàtiques per evitar o reduir els efectes de les altes temperatures sobre les persones, els animals i els ecosistemes.

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s