VIRUS ZOMBIS AL PERMAFROST SIBERIÀ

Moltes de les conseqüències del canvi climàtic son ben conegudes i ja les estem patint, però algunes que encara estan subjacents s’han començat a investigar i son motiu de preocupació entre els especialistes.

L’article que resumim a continuació publicat per Robin Mckie a The Observer exposa la patent amenaça que la fusió del permafrost pot comportar:

“Els científics han advertit que la humanitat s’enfronta a una estranya amenaça de pandèmia. Els virus antics congelats al permafrost àrtic podrien ser alliberats algun dia per l’escalfament del clima de la Terra i desencadenar un gran brot de malalties.

 

Investigadors ja han aïllat les soques d’aquests antics microbis anomenats “virus zombis”, que en un futur podrien desencadenar una nova emergència mèdica global, no per una malaltia nova per a la ciència sinó per una malaltia del passat llunyà.

Davant aquesta possibilitat, els s’ha començat a planificar una xarxa de control de l’Àrtic que identificaria els primers casos d’una malaltia causada per microorganismes antics. A més, proporcionaria quarantena i tractament mèdic expert per a les persones infectades per intentar contenir un brot i evitar que les persones infectades abandonin la regió.

Actualment, els estudis de les amenaces pandèmiques se centren en malalties que podrien sorgir a les regions del sud i després estendre’s cap al nord. Per contra, s’ha prestat poca atenció als brots que podrien  sorgir a l’extrem nord i després viatjar al sud. “Sabem que hi ha virus allà dalt que tenen el potencial d’infectar humans i iniciar un nou brot de malaltia” ha comentat el genetista Jean-Michel Claverie de la Universitat d’Aix-Marsella.

El permafrost cobreix una cinquena part de l’hemisferi nord i està format per sòls que s’han mantingut a temperatures per sota de zero durant llargs períodes. Algunes capes s’han mantingut congelades durant centenars de milers d’anys

El punt crucial sobre el permafrost és que és fred, fosc i amb manca d’oxigen, que és perfecte per preservar el material biològic”, va dir Claverie a l’Observer la setmana passada. “Podríeu posar un iogurt al permafrost i encara podria ser comestible 50.000 anys després”.

Les capes superiors de les principals areas de permafrost del planeta, al Canadà, Sibèria i Alaska, s’estan fonent a mesura que el canvi climàtic afecta l’Àrtic de manera desproporcionada. Segons els meteoròlegs, la regió s’està escalfant diverses vegades més ràpid que la taxa mitjana d’augment de l’escalfament global.s

Tanmateix, el perill s’incrementa amb la desaparició del gel marí àrtic i l’expansió de les activitats  humanes com el transport marítim i el desenvolupament industrial a Sibèria. S’estan planejant operacions mineres enormes i es crearan grans forats al permafrost profund per extreure petroli i minerals. Aquestes operacions poden alliberar grans quantitats de patògens que encara hi prosperen. Els miners entraran i respiraran els virus. Els efectes podrien ser calamitosos”.

Per aquest motiu, Claverie i altres científics estan treballant amb UArctic, la Universitat de l’Àrtic, per crear una xarxa educativa internacional a la regió polar, amb  plans per establir instal·lacions de quarantena i proporcionar experiència mèdica que pugui identificar els primers casos i tractar-los localment per intentar contenir una possible infecció.”

Tot plegat es una amenaça tangible i hem d’estar preparats per fer-hi front. És tan senzill com això

Articles relacionats:

EL PERMAGEL (permafrost)

+38ºC A SIBÈRIA. El permafrost s’està fonent

EL PERMAFROST ÉS NOTÍCIA

 

 

 

 

Deixa un comentari