EL BOSC A CATALUNYA. Molta feina per fer

El bosc és molt més que una comunitat més o menys extensa d’arbres d’una o altra espècie, els boscos amb la seva capacitat per absorbir CO2 i emetre oxigen, son els grans pulmons del planeta, a més conformen paisatges, sostenen la biodiversitat, eviten l’erosió del sol, configuren els climes locals i fins i tot ens ajuden en la nostra salut.

Els recents incendis a Catalunya ens porta a parlar dels nostres boscos:

EL BOSC A CATALUNYA

Com a gran part d’Europa, els boscos a Catalunya, no estan en una situació de risc, quant a la seva extensió, fonamentalment, pel fet que en l’últim segle el bosc ha anat ocupant progressivament els espais que l’abandonament de l’agricultura i l’èxode rural ha anat deixant lliures, tanmateix una gran part son boscos joves, molt densos, amatollats i mal gestionats, on la biodiversitat d’espècies ha caigut considerablement.

Els boscos considerats madurs i preservats són més aviat escassos i mancats d’una autentica protecció i de boscos verges o primigenis no en queden, podem dir doncs, que malgrat ser un país amb molta massa forestal, una gran part d’aquesta és de baixa qualitat.

 

No obstant, val a dir que tenim boscos molt bonics, força conservats i amb una gran varietat d’espècies, sobretot els que formen part de la xarxa d’espais naturals, de manera que qui vulgui gaudir del bosc ho pot fer sense necessitat de fer enormes desplaçaments, ben segur que a prop de casa tindrà algun parc amb una zona forestal que podreu visitar.

Les varietats de bosc a Catalunya és amplia, el clima mediterrani i el relleu muntanyós ha permès  que hi hagin arrelat moltes espècies que es reparteixen segons les seves característiques per tot el territori.

Tanmateix, la situació climàtica actual amb un escalfament global que s’accelera, estres hídric acumulat, onades de calor i molta carga tèrmica al sota bosc ens dona unes condicions idònies per la proliferació d’incendis del tipus que els bombers anomenen de sexta generació, és a dir de extrema dificultat en l’extinció.

Creiem que ja va sent hora que ens prenguem seriosament els conceptes de gestió forestal sostenible i prevenció integrada “Com diuen els especialistes forestals els focs s’apaguen a l’hivern”


Si us interessa i voleu veure el programa “30 minuts” de TV3 emes El passat 19 de juny dedicat a la Revolució forestal clica sobre la foto:

“Catalunya, una de les regions més boscoses d’Europa, desaprofita bona part del seu potencial com a productora de fusta i està plena de boscos abandonats que comporten un gran risc d’incendi”


EL BOSC ENS DÓNA MOLT, L’HEM DE RESPECTAR I ESCOLTAR

Crec que amb el que hem dit fins ara queden clar els beneficis i el pes que té el bosc per la salut de la mare Terra i la biosfera (conjunt d’animals i plantes que poblant el planeta). Els homes tenim la responsabilitat de gestionar i preservar aquesta riquesa natural.

Tanmateix i referint-nos als usos socials del bosc, podem afirmar que aquest ens aporta també nombrosos beneficis, el més important per la societat cada cop més urbanitzada, a part de la nostra passió per collir bolets i altres fruits del bosc, és la possibilitat de gaudir de la serenor i tranquil·litat d’una passejada pels camins i verals que s’endinsen en el bosc, i que ens donarà, el plaer de contemplar la bellesa cromàtica que alguns boscatges ens ofereixen segons quines èpoques de l’any o la  bonica gama de verds que les molses i el sotabosc humits ens ofereixen.

El bosc, si el sabem escoltar, ens parla, sols cal respectar-lo i tenir cura de les nostres actuacions. Defensar el bosc de les múltiples amenaces a que té de fer front es una obligació dels governs i de les institucions, però també nostra.

Cuidant el bosc, cuidem el planeta i ens cuidem a nosaltres mateixos

Deixa un comentari