REPENSANT LES CIUTATS. Un lloc per viure o per sobreviure.

Aquestes últimes setmanes el paisatge urbà de moltes ciutats del Món ha canviat radicalment, la Covid-19 ha buidat les places i els carres i ens ha deixat imatges insòlites d’espais urbans deserts o fins i tot freqüentats per espècies animals silvestres campant tranquil·lament.

També durant les nostres controlades i curtes sortides al super o al forn hem pogut  respirar un aire net i lliure de contaminació com mai abans havíem gaudit.

Tot plegat està portant molta gent a pensar que poder és necessari repensar les ciutats, i entendre que aquestes han de ser un lloc per viure i no tan sols per sobreviure.

En aquest sentit els responsables de la governabilitat de les urbs, estan plantejant-se tota mena de mesures i actuacions per fer front a l’elevada capacitat de transmissió del virus en els espais públics i privats, i en aquesta tessitura veiem clarament  que els esforços que molts alcaldes ja estan fent transformant les seves ciutats per lluitar contra la contaminació i el canvi climàtic van en molts aspectes en la mateixa direcció que les necessàries mesures per contenir futures pandèmies o rebrots.

Les actuacions que estan en curs o en projecte contemplant en la majoria de casos projectes destinats a recuperar la ciutat per les persones incidint en la necessitat d’una ciutat més verda i saludable, una mobilitat publica de qualitat, una transició cap a les energies renovables i una atenció social als més vulnerables.

Avui en dia a les ciutats viuen més de 4.300 milions d’habitants (prop del 60% de la població mundial) i són les responsables de l’alta contaminació de l’aire i del 70% de les emissions del CO2 a l’atmosfera. Tanmateix, tot representant una gran part del problema de l’escalfament global, les ciutats són també el lloc on conflueixen els problemes però també les solucions, que fruit del coneixement i la innovació esperen la seva oportunitat per ser aplicades i desenvolupades.

La sortida de la crisi sanitària, ens pot donar l’oportunitat de repensar la ciutat i avançar cap a una sostenibilitat urbana i social que ens permeti afrontar amb més resiliència les conseqüències de futures crisis sanitàries, climàtiques o socials.

En pròxims articles intentarem veure que estan fent algunes de les anomenades “Green cities” del Món

 


La primera ciutat que visitem és OSLO, designada capital verda europea 2019.

La ciutat té l’oportunitat de mostrar totes les solucions per continuar fent front al canvi climàtic, sempre dirigint-se cap a un futur més sostenible. Unes de les seves prioritats són la reducció de les emissions de CO2 i cuidar el medi ambient. Quines mesures està duent a terme per aconseguir-ho?

Si vols veure el video clica sobre la imatge:


 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s