UN ESTIU PER RECORDAR
Aquest continent situat en els nostres antípodes a milers de Km del nostre país, està patint uns incendis devastadors. Els incendis no és una novetat en aquest continent, però els experts reconeixen que mai havien tingut la intensitat i la durada que tenen els que aquest estiu han cremat ja més de 5,5 milions d’hectàrees (55.000 km2) equivalent a prop de dues vegades la superfície de Catalunya.
La situació que viu aquest país tan llunyà ens pot semblar aliena a les nostres característiques climàtiques, tanmateix cal dir que una part important d’Austràlia té clima mediterrani, és a dir pluges estacionals, hiverns temperats i estius calorosos i secs, de manera que hem de pensar que des del punt de vista climàtic no estem pas tan lluny.
No cal anar molt enrere en el temps per recordar les onades de calor, sequeres i grans focs de Califòrnia (també clima mediterrani) i altres com els de Siberià que han cremat durant l’estiu passat a l’hemisferi Nord.
Els climatòlegs australians com la majoria de científics de tot el Món estan convençuts que la proliferació i duresa dels incendis forestals malgrat tenir una component natural estacional es veuen afectats i potenciats de forma significativa pel canvi de les condicions climatològiques que estan donant-se les últimes dècades en aquesta i altres zones del planeta.
Sense ser catastrofistes, però amb la mirada posada en l’actualitat i al futur més immediat, cal reflexionar i entendre que el canvi climàtic és una realitat i que a part de seguir amb els esforços i polítiques per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, cal també començar a implantar amb rigor i urgència mesures d’adaptació i mitigació que ajudin a superar els previsibles estralls que d’una manera o altre ens afectaran.