Biodiversitat

 


SOM NATURA al Museu de Ciències Naturals de BCN. (Fòrum)

De Gener a Novembre del 2019

  

Interessant exposició sobre la biodiversitat del planeta i la responsabilitat que els humans tenim vers la conservació de les espècies inclosa la nostra. Les nostres activitats estan provocant canvis irreversibles en l’equilibri dels ecosistemes del planeta, tots podem fer alguna cosa per aturar aquesta degradació.

Horaris preus i +info: SOM NATURA

 

 


Les abelles en perill d’extinció, però no son les úniques.

En els últims anys els apicultors i també científics de tot el Món estan detectant una disminució de la població d’abelles, milions d’abelles a escala mundial abandonen els seus ruscs sense deixar rastre, per no tornar mai, les causes s’estan investigant però apunten cap a diversos orígens, tots ells relacionats en les activitats humanes, els canvis extensius en usos del sol, la utilització de certs pesticides i el canvi climàtic, són  entre altres els principals factors del declivi d’aquests insectes que en algunes regions ha arribat a la reducció d’un 40 % de la seva població.

Albert Einstein va dir que “si les abelles desapareixen del Planeta,a l’home li quedarien sols 4 anys de vida” pot semblar exagerat, però il·lustra l’enorme feina que aquests insectes pol·linitzadors fan per la producció alimentaria mundial. Fruites, verdures, fruits secs i moltes espècies vegetals depenen del treball incansable i perfecta organització de les abelles.

 

Per altra banda la mel que produeixen les espècies d’abelles domesticades (apis mellifera) és un aliment important que a més té moltes propietats que són bones per la salut de les persones.

Si voleu podeu veure el vídeo de Bartomeulabs que us presentem a continuació  pot semblar una mica infantil, però esta ben fet i es molt instructiu)

Cliqueu a sobre per visionar-lo

En tot cas, les abelles no són un cas aïllat en el problema de les espècies amb perill d’extinció, sols a la península Ibèrica hi ha més de 10 espècies animals emblemàtiques en perill d’extinció entre les que podem destacar l’ós bru, el gall fer, el linx, l’àliga ibèrica, el trencalòs, etc. ni cal dir que ho hem exposat en altres entrades d’aquest web, les especies amenaçades al Món són moltíssimes i en graus de risc elevat, com és el cas de La Girafa .

L’home en les seves activitats que afecten els diferents habitats de la biosfera està accelerant la pèrdua de biodiversitat i està portant el planeta cap a una nova extinció massiva d’espècies, deguda principalment a la incapacitat de molts animals a adaptar-se a la velocitat en que es produeixen els canvis del clima i dels entorns naturals en els que viuen. Una dada: segons WWF, en el Món, des de 1970 s’ha produït un descens de més del 50 % en el numero de peixos, mamífers, ocells, rèptils i altres especies que poblen la Terra.  

Si esteu interessats podeu descarregar-vos l’informe 2016 de     clica:  Living Planet Report 2018 Risk and resilience in a new era

 


La girafa, El mamífer més alt del món està amenaçat

giraffe-mom-baby-1

La població mundial d’aquest característic animal de la sabana ha disminuït a prop d’un 40 % en els últims 30 anys arribant el 2015 a menys de 98.000 individus quan el 1985 eren més de 150.000. Davant la gravetat de la situació la IUCN (International Union for Conservation of Nature) ha declarat aquests animals dins la categoria d’espècie vulnerable, nivell que precedeix a la declaració d’en perill d’extinció. El canvi climàtic i l’activitat humana, estan posant en perill milers d’espècies, seria realment una barbaritat deixar que aquest extraordinari animal com està ja passant amb moltes altres espècies, desapareguin del planeta

 

 


Més de 20.000 espècies estan en perill d’extinció

orangutan osL‘os polar, i l’orangutan de Sumatra  són dos dels casos mès coneguts i mediàtics, però en els ecosistemes terrestres i marítims hi han molts més dels que ningú parla però que tal vegada son importantíssims en el manteniment de la biosfera del planeta. EL canvi climàtic està accelerant de forma dramàtica la desaparició de espècies i habitats.

Per saber mès pots consultar la IUCN (International Union for Conservation of Nature) clicant: IUCN

 

 


 

Anuncis