LA TRANSICIÓ ENERGETICA, ES POT ACONSEGUIR ?

La transició energètica és el necessari procés de canvi en els models de producció, distribució i consum d’energia perquè deixin d’utilitzar combustibles fòssils i es basin en energies renovables que no emetin gasos d’efecte hivernacle principals causants de l’escalfament global.

Això que definim en tres línies, és realment molt difícil d’aconseguir, ja que el Món està acostumat a fer servir el carbó, el petroli i el gas com a fons primàries d’energia (vegeu gràfica) i molts països no poden o no volen fer la transició al ritme que seria necessari.

No fa falta ser especialista en energia per veure que substituir les energies fòssils -avui encara representen prop del 80%- per renovables és un repte enorme, que malgrat els objectius dels diferents governs, difícilment és farà realitat aquest segle.

A Catalunya la transició energètica  es presenta també molt complicada, ja que s’han perdut molts anys sense fer pràcticament avanços en la implantació de renovables de manera que  i actualment  tot just arribem al 20% del total d’energia consumida.

Del total de l’energia primària consumida a Catalunya, un 46% ha estat petroli, un 24,5% nuclear i un 22,9% gas natural. Les energies renovables han suposat un 5,4% de l’energia primària consumida a Catalunya.

Pel que fa a la generació elèctrica a Catalunya el 2020 va generar un 19,8% de l’electricitat que consumin amb fons d’energia primària renovables -hidràulica, eòlica fotovoltaica, biomassa- mentre que a Espanya la generació amb renovables va ser d’un 46,6%

No fa falta ser un especialista per veure l’enorme dificultat que té Catalunya per aconseguir cumplir els objectius que venen marcats per la UE i que exigeixen que el 2030 la generació elèctrica a Catalunya sigui un 50% d’origen renovable.

El marc europeu també exigeix que les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) lligades principalment a la producció d’electricitat, transport i indústria, el 2030 siguin un 55% menys que les que teníem el 1990, les emissions a Catalunya el 2020 malgrat que la meitat de l’energia elèctrica es de producció nuclear (no produeixen GEH), van ser de 38,5 milions de tones, una quantitat molt similar a les del 1990, de manera que en 8 anys hauríem de reduir les emissions totals en 21,2 milions de tones (55%). propòsit també difícil de complir.

No cal dir que la transició energètica és absolutament necessària per aturar el canvi climàtic, però és igualment necessari ser realistes i assumir que si volem aturar l’escalfament del planeta, haurem de prendre mesures per reduir les nostres despeses energètiques, el nivell de consum energètic per càpita actual, especialment en els països desenvolupats es totalment insostenible i ens portara amb molta probabilitat a un increment de la temperatura mitjana global del planeta per sobre dels 2ºC en la propera dècada.

A continuació us deixo unes dades que parlen per si soles:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/quins-plans-hi-ha-perque-catalunya-sigui-autosuficient-en-energia/video/6139369/

 

 

 

 

Deixa un comentari