COMENÇA EL CURS ESCOLAR. El canvi climàtic pot ser una eina educativa

El pròxim dimecres 6 de setembre les nenes i nens tornen a classe, la majoria tenen ganes de tornar a veure els companys i les mestres, les emocions i l’alegria del re-encontre es reflexa en les abraçades i les cares dels alumnes.

El nou curs escolar tanmateix és una oportunitat per incorporar, si encara no forma part del currículum, els temes relatius al canvi climàtic. Es tracta sobre tot d’enfocar els conceptes basics i exposar la situació que  l’escalfament global a causa del canvi climàtic és una realitat que afecta tots els ecosistemes i les formes de vida del planeta, i com les seves conseqüències ja són perceptibles a moltes zones de la Terra.

Els infants i joves han començat a prendre consciència que en un futur pròxim, si no es prenen mesures urgents, es trobaran  amb unes condicions climàtiques encara més adverses i un medi  ambient degradat difícilment reversible.

Des de l’àmbit educatiu cal aprofitar el caràcter transversal que té la problemàtica del canvi climàtic per incidir en les diferents etapes educatives incloent adequadament a cada nivell i en les diferents disciplines curriculars el coneixement sobre el amb canvi climàtic, el medi ambient, la sostenibilitat i la biodiversitat.

Quan parlem de canvi climàtic, parlem certament de ciència, però també parlem de geografia, de tecnologia, d’ètica, de meteorologia i fenòmens extrems, de recursos, de migracions, de conflicte social, l’adaptació i mitigació, per això diem que és una eina educativa que ens permet aprofundir i reflexiona sobre moltes matèries que són imprescindibles en la formació a les actuals escoles i instituts.

Tanmateix és molt important incidir en el concepte de justícia climàtica i en el dret dels infants a poder seguir gaudint de la natura i dels recursos bàsics que estan avui amenaçats per l’activitat humana. En aquesta línia també des de l’educació és important posar en valor la importància de ser actiu en la defensa d’aquests drets, així com de ser responsables i coherents en les seves actituds individuals i col·lectives davant la problemàtica a què ens enfrontem.

RECURSOS EDUCATIUS:

Onades de calor        Sequeres         retrocés de les glaceres   

LA TEMPERATURA. Molt important.

Les claus per entendre el canvi climàtic

unicef-educa-npnd-guia-curs-canvi-climatic-drets-infancia-CAT (7).pdf

Video: Encara hi som a temps?

Laboratori per entendre el canvi climàtic

Si esteu interessat podeu baixar la següent guia, editada per Unicef fa dos cursos escolars on hi ha una sèrie d’idees, propostes i recursos per incorporar en els programes educatius. Clica sobre la portada del document:

 

Deixa un comentari