EL CANVI CLIMÀTIC TAMBÉ POT SER UNA EINA EDUCATIVA.

L’escalfament global a causa del canvi climàtic és una realitat que afecta tots els ecosistemes i les formes de vida del planeta, les seves conseqüències ja són perceptibles a moltes zones de la Terra.

Els infants i joves han començat a prendre consciència que en un futur pròxim, si no es prenen mesures urgents, es trobaran  amb unes condicions climàtiques encara més adverses i un medi ambient degradat difícilment reversible.

Des de l’àmbit educatiu cal aprofitar el caràcter transversal que té la problemàtica del canvi climàtic per incidir en les diferents etapes educatives incloent adequadament a cada nivell i en les diferents disciplines curriculars el coneixement dels temes relacionats amb canvi climàtic, el medi ambient, la sostenibilitat i la biodiversitat.

Quan parlem de canvi climàtic, parlem certament de ciència, però també parlem de geografia, de tecnologia, d’ètica, de meteorologia i fenòmens extrems, de recursos, de migracions, de conflicte social, l’adaptació i mitigació, per això diem que és una eina educativa que ens permet aprofundir i reflexiona sobre moltes matèries que són imprescindibles en la formació a les actuals escoles i instituts.

Tanmateix és molt important incidir en el concepte de justícia climàtica i en el dret dels infants a poder seguir gaudint de la natura i dels recursos bàsics que estan avui amenaçats per l’activitat humana. En aquesta línia també des de l’educació és important posar en valor la importància de ser actiu en la defensa d’aquests drets, així com de ser responsables i coherents en les seves actituds individuals i col·lectives davant la problemàtica a què ens enfrontem.

Si esteu interessat podeu baixar la següent guia, editada per Unicef fa dos cursos escolars on hi ha una sèrie d’idees, propostes i recursos per incorporar en els programes educatius. Clica sobre la portada del document:

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s