“EL NIÑO” QUE ÉS, COM ENS AFECTA

El Niño/Oscil·lació del Sud (ENOS)

L’Oscil·lació Sud es refereix a canvis en el sistema de pressions de les zones subtropicals que afecten la força i la direcció dels vents Alisis al Pacífic i el fenomen del Nen fa referència a canvis en la temperatura superficial de l’aigua a la zona equatorial del Pacífic

Segons ens defineix la OMM(Organització Meteorològica Mundial): Es un fenomen natural caracteritzat per la fluctuació de les temperatures de l’oceà a la part central i oriental del Pacífic equatorial, associada a canvis a l’atmosfera, aquest fenomen  implica grans intercanvis de calor entre l’oceà i l’atmosfera que afecten la temperatura mitjana global de la Terra i creen situacions extremes al cicle hidrològic com poden ser pluges torrencials i sequeres a diferents parts del món.

LES FASES DEL ENSO SÓN: Font:sciencebitesperu.weebly.com

Diagrama 1.

En condicions normals, (veure diagrama 1) els vents alisis de l’hemisferi Nord i Sud, que bufen sobre el Pacífic tropical, convergeixen a l’Oest carregats d’humitat en una zona on la superfície del mar està relativament calenta,  cosa que provoca una intensa advecció d’aire i produeix grans pluges sobre el Nord d’Austràlia i el Sud-est Asiàtic.

Diagrama 2

Durant l’episodi del “Niño” (Diagrama 2) la normal circulació dels vents alisis (de Est cap Oest) afluixa, llavors las grans nuvolades i precipitacions es desplacen de Indonesia i Austràlia cap a les costes d’Amèrica del Sud. Aquest desplaçament  de l’aire que s’eleva torna sec per la troposfera superior cap a l’Est, produint una subsidència d’aire sec sobre Amèrica del Sud. El “Niño” en general provoca un increment de la temperatura global del planeta.

Diagrama 3

El fenomen de la “Niña” (Diagrama 3) es la fase freda de l’ENSO, és dona quant els vents alisis bufant mes forts del normal i la capa superficial de l’oceà Pacífic es refreda. això provoca que a la zona d’Indonesia i sud-est asiàtic plogui més del normal mentre que a Americà del Sud es produeixin un temps més sec. en general durant la “Niña” la tendència de la temperatura global del planeta és a un cert refredament.

Anomalia de temperatura en els cas del Niño i la Niña. Font: NOOA

El coneixement d’aquest fenomen ha permès una predicció de fins a nou mesos d’antelació, cosa que ajuda la societat a preparar-se per als perills associats a aquest fenomen, com les fortes pluges, les inundacions i les sequeres. Al Pacífic equatorial l’episodi del “Niño” pot durar fins i tot un any,

ORGANITZACIO METEREOLOGICA MUNDIAL (WMO). Característiques del clima al Pacífic

Els darrers decennis s’ha posat en relleu la important influència que exerceixen les interaccions entre l’atmosfera i l’oceà al cinturó tropical de l’oceà Pacífic sobre les característiques del temps i del clima a escala mundial. Durant els episodis del “Niño”, per exemple, la temperatura de la superfície del mar a les parts central i oriental del Pacífic tropical sol ser molt superior a la normal, mentre que, en aquestes mateixes regions, durant els episodis de la “Niña” la temperatura és inferior a la normal. Així, l’intens episodi d’El Niño de 1997/1998 va ser seguit per un llarg episodi anòmal de La Niña, que va començar cap a mitjans de 1998 i va acabar a principis de 2001.  les conseqüències mai no són exactament idèntiques. A més, encara que sol existir una relació entre la intensitat d’un episodi d’El Niño o La Niña i els seus efectes a escala mundial, qualsevol episodi pot tenir repercussions greus a determinades regions, independentment de la seva intensitat.

         

El recent episodi triple de la “Niña”, que ha tingut lloc al llarg de diversos anys, ha acabat, i les condicions que actualment imperen al Pacífic tropical són neutres pel que fa al fenomen El Niño-Oscil·lació del Sud (ENOS). l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), la probabilitat que les condicions neutres actuals respecte a l’ENOS es mantinguin durant els mesos de maig a juliol de 2023 és del 40 %, mentre que la probabilitat que, durant aquest mateix període, aquestes condicions evolucionin cap a un episodi d’El Niño és del 60%.   Segons les prediccions actuals i les avaluacions dels experts, aquestes probabilitats augmenten gradualment fins a situar-se, aproximadament, entre el 60 i el 70% per als mesos de juny a agost i entre el 70 i el 80% per als mesos de juliol a octubre de 2023. Per tant, el butlletí d’aquest mes indica una probabilitat significativament més gran de transició cap a unes condicions típiques d’un episodi d’El Niño aquest any, 

En resum:

El recent episodi pluriennal de La Niña ha acabat. Es tracta del tercer “episodi triple” de la “Niña” des de 1950.
Actualment, les condicions al Pacífic tropical són neutres quant a l’ENS.
Les prediccions dels models i les avaluacions dels experts indiquen una probabilitat moderada (60 %) de formació d’un episodi d’El Niño entre maig i juliol de 2023. Es preveu que aquesta probabilitat augmenti fins al 60-70 % durant els mesos de juny a agost, i és molt probable (70-80%) que l’episodi del Nen persisteixi fins a la tardor de l’hemisferi nord de 2023.
La probabilitat que es torni a instaurar un episodi de La Niña almenys en els propers sis mesos és pràcticament nul·la.
Durant els propers mesos, els experts en predicció climàtica elaboraran periòdicament interpretacions més detallades dels efectes de la variabilitat climàtica regional, que difondran els Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals.


 

Deixa un comentari