COP 27- EGIPTE. Que son les COP, perquè serveixen?

Les COP (Conference of the Parts), són les conferències que organitza les Nacions Unides sobre el canvi climàtic es van celebrant des del 1995 i aquest any es fa la 27 edició de la COP a  Sharm el-Sheikh (Egipte) durant els dies 6 al 18 de novembre del 2022.

En teoria, aquestes conferències, que acullen representants de tots els països del Món, experts, organitzacions no governamentals, activistes i institucions relacionades amb el medi i el clima, haurien de servir per endegar estratègies i actuacions per aturar el canvi climàtic, hi ha hagut conferències com la de Paris de l’any 2015 que van representar un pas endavant quan a acords internacionals per descarbonitzar el planeta, definint calendaris i compromisos dels diferents països, però també hi ha hagut moltes que han passat sense cap resultat o acord.

BREU HISTÒRIA DE LES CIMERES PEL CLIMA

Lamentablement malgrat l’elevat nº de conferencies fetes fins ara, i els acords que s’han anat signant els resultats obtinguts quan a la reducció d’emissions de GEH és molt minso, i la concentració de CO2 a l’atmosfera segueix incrementant-se, i en conseqüència l’escalfament global no s’atura.

La majoria d’experts coincideixen en afirmar que els últims mesos, a causa de la situació econòmica mundial i especialment a la guerra d’Ucraïna, la manca d’accions efectives per part de molts països fa impossible acomplir l’objectiu de limitar l’escalfament global -tal com es defineix en els acords de París- a 1,5ºC. Donada l’acceleració actual de l’escalfament del planeta respecte al que estava previst en les projeccions del IPCC, és dona per fet que a aquest grau i mig s’arribarà en els pròxims cinc anys.

Tot plegat, creiem que els pocs resultats aconseguits, han portat a una manca de confiança de la gent en la utilitat d’aquestes cimeres, la mostra la tenim en el poc interès que la COP-27 ha despertat en els mitjans, les xarxes i les institucions.

Val a a dir, però, que en el Món que vivim tan contradictori i geo-políticament complex és meritori i necessari el fet de reunir representants de 200 països al voltant d’una taula per parlar de com fer front al canvi climàtic, poder, el que és urgent és canviar el format d’aquestes conferències de manera que les resolucions i acords tinguin un caràcter més resolutiu i de compliment obligat, objectiu que reconeixem és difícil d’implementar.

Encara que les esperances d’aconseguir avanços en la pròxima COP 27, siguin minses, des d’aquesta web seguirem la conferència i us mantindrem informats.

Més info a:

ELS ACORDS MUNDIALS. Massa lents i poc efectius

Llistat de conferencies COP

 

 

 

 

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s