L’AMPLIACIÓ DEL PRAT. Necessitat o especulació?

El “Lobby” econòmic de Catalunya i algunes institucions han posat l’ampliació de l’aeroport del Prat a la palestra informativa i ho presenten com una necessitat vital pel desenvolupament del País, per altra banda actors socials i fins i tot els promotors del projecte, reconeixen la necessitat de protegir el medi natural i especialment els espais naturals del Delta del Llobregat que certament són importants reductes de biodiversitat.

Darrere aquesta contradicció no hi ha sols la defensa d’un espai protegit que pertany a la xarxa Natura 2000 tutelat per la UE, el projecte d’ampliació ens porta necessàriament a l’etern dilema de com compaginar el creixement econòmic amb la greu crisi climàtica i la imperiosa urgència de reduir les emissions de CO2 per aturar l’escalfament global.

Sabem que el transport aeri és una important font d’emissions, ja que emet fins a 9 vegades més CO2 (192 grams per KM i passatger) que l’AVE (23 grams per km i passatger).

Sabem que per aquesta raó el govern francès ha decidit prohibir els vols locals que es puguin fer en tren amb dues hores i mitja o menys temps, la qual cosa estalviaria una important emissió de CO2.

Espanya té una de les xarxes de TGV més gran del món que a més està infrautilitzada, ens preguntem per què no s’aplica una política similar a Espanya?

No entrarem a valorar les bondats econòmiques del projecte d’AENA perquè malgrat les múltiples veus d’experts no deixen de ser projeccions o especulacions que no tenen en compte factors especialment volàtils com les crisis globals, les futures tendències de reducció de vols, les  normatives ambientals europees de control d’emissions o fins i tot l’evolució de la crisi climàtica i les seves conseqüències, que poden diluir les brillants expectatives de creixement de l’aeroport.

Tanmateix el projecte té una transcendència tan gran que no és acceptable que la decisió sigui basada en criteris únicament de creixement econòmic, i és també absolutament necessari un enfocament social, ambiental i que a més posi sobre la taula els compromisos, objectius i legislacions climàtiques de les quals tan parlant les institucions i governs, no tot si val en nom del creixement del PIB.

 

EL DELTA DEL LLOBREGAT

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s