LES EMISSIONS DE GASOS D’EFECTE HIVERNACLE, ASSOLEIXEN NOUS RECORS

Els científics de la NOAA (National Oceanic and Admospheric Administration) confirmen nous rècords d’emissions dels tres gasos més importants que atrapen la calor, els nivells de diòxid de carboni, el metà i l’òxid nitrós van arribar al seu màxim històric el passat 2023.

Segons publica Oliver Milman a The Guardian:

Els nivells dels tres gasos més importants que atrapen la calor a l’atmosfera van tornar a assolir nous màxims rècord l’any passat, han confirmat científics nord-americans, subratllant el repte creixent que suposa la crisi climàtica.

La concentració global de diòxid de carboni, el més important i predominant dels gasos d’efecte hivernacle emesos per l’activitat humana, va augmentar a una mitjana de 419 parts per milió a l’atmosfera el 2023, mentre que el metà, un gas d’efecte hivernacle potent encara que de menor durada, va augmentar a un mitjana de 1922 parts per mil milions. Els nivells d’òxid nitrós, la tercera emissió d’escalfament causada per l’ésser humà més important, van pujar lleugerament fins a 336 parts per mil milions.

A través de la combustió de combustibles fòssils, l’agricultura animal i la desforestació, els nivells de CO2 del món són ara més d’un 50% més alts que abans de l’era de la industrialització massiva. El metà, que prové de fonts com la perforació de petroli i gas i la ramaderia, ha augmentat encara més dramàticament en els últims anys, va dir la NOAA  , i ara té concentracions atmosfèriques un 160% més grans que en temps preindustrials.

L’augment dels nivells de gasos d’efecte hivernacle es deu a l’ús continuat de combustibles fòssils, així com a l’impacte dels incendis forestals, que arrosseguen fum carregat de carboni a l’aire. L’òxid nitrós, per la seva banda, ha augmentat a causa de l’ús generalitzat de fertilitzants nitrogenats i la intensificació de l’agricultura.

Com mostren aquestes xifres, encara ens queda molta feina per fer per fer un progrés significatiu en la reducció de la quantitat de gasos d’efecte hivernacle que s’acumulen a l’atmosfera, va dir Vanda Grubišić, directora del laboratori de monitoratge global de NOOA.

La presència creixent de gasos d’efecte hivernacle està provocant un augment de la temperatura global (l’any passat va ser el més càlid mai mesurat a tot el món) i els impactes associats com inundacions, sequeres, onades de calor i incendis forestals.

També està empenyent el món a un estat que no s’havia vist des d’abans de la civilització humana. Els nivells de diòxid de carboni actuals són comparables als que eren fa uns 4 milions d’anys,  una època en què el mar era uns 75 peus més alt que avui, la temperatura mitjana era molt més calenta i els grans boscos ocupaven zones de l’Àrtic ara congelat.

Deixa un comentari