FA 50 ANYS, EXXON MOBIL HO SABIA.

El gegant petrolier Exxon “va predir amb certesa que l’ús de combustibles fòssils produiria l’escalfament global” Tanmateix després passar dècades descartant públicament aquesta ciència per protegir el seu negoci principal, segons ha trobat una nova investigació.

Segons The guardian:

Exxon va fer prediccions climàtiques “increïblement” precises als anys 70 i 80

Una gran quantitat de documents interns i documents d’investigació van establir que Exxon sabia dels perills de l’escalfament global almenys des dels anys setanta. Altres organismes de la indústria petroliera també coneixien el risc fins i tot abans (al voltant dels anys cinquanta). Es van mobilitzar amb força i amb èxit contra la ciència per frenar qualsevol acció per reduir l’ús de combustibles fòssils.

Un nou estudi, de la revista Science, (veure traducció al final) ha deixat clar que els científics d’Exxon eren increïblement precisos en les seves projeccions a partir de la dècada de 1970 i van predir una corba a l’alça de les temperatures globals i les emissions de diòxid de carboni que coincideix molt amb el que realment ha passat, es a dir que el món s’escalfa a un ritme que no s’ha vist en milions d’anys.

Els científics d’Exxon sabien que hi hauria un escalfament global d’uns 0,2ºC per dècada a causa de les emissions de gasos per la crema de petroli, carbó i altres combustibles fòssils. La nova anàlisi, publicada a Science, descobreix que els estudis d’Exxon eren coherents amb els dels models acadèmics i governamentals independents”.

Segons Geoffrey Supran del departament d’Història i Ciència de la Universitat de Harvard -un dels autors de l’estudi- la investigació prèvia de documents històrics de la indústria petrolera ha ajudat a fer llum sobre el que sabien Exxon i altres empreses petrolieres.

“Això resumeix realment el que sabia Exxon, anys abans que molts de nosaltres nasquéssim”, va dir Supran,  “Ara tenim les proves que demostren que van predir amb precisió l’escalfament anys abans de començar a atacar la ciència. Aquests antics gràfics d’Exxon confirmen la complicitat del que sabia Exxon i com van enganyar”.

La investigació va analitzar més de 100 documents interns i publicacions científiques  produïdes internament per científics i gestors d’Exxon, o realitzades conjuntament per científics independents i d’Exxon entre 1977 i 2014.

GRAFIC D’EXXON

EVOLUCIO REAL DE LA TEMPERATURA I EL CO2

 

Traducció del Nou estudi de Science

Coneixement privilegiat
Durant dècades, alguns membres de la indústria dels combustibles fòssils van intentar convèncer el públic que no es podia establir un vincle causatiu entre l’ús de combustibles fòssils i l’escalfament climàtic perquè els models utilitzats per projectar l’escalfament eren massa incerts. Supran i Al. mostren que una d’aquestes empreses de combustibles fòssils, ExxonMobil, tenia els seus propis models interns que projectaven trajectòries d’escalfament coherents amb les previstes pels models acadèmics i governamentals independents. El que entenien dels models climàtics, per tant, contradeia el que feien creure al públic. —HJS

ANTECEDENTS
El 2015, els periodistes d’investigació van descobrir memòries internes de l’empresa que indicaven que la petroliera Exxon sabia des de finals dels anys setanta que els seus productes de combustibles fòssils podrien provocar un escalfament global amb “efectes ambientals dramàtics abans de l’any 2050”. Aleshores van sorgir documents addicionals que mostren que l’associació comercial més gran de la indústria del petroli i el gas dels Estats Units també ho sabia des de la dècada de 1950. Estudiosos i periodistes han analitzat els textos continguts en aquests documents, proporcionant comptes qualitatius del coneixement dels interessos dels combustibles fòssils sobre la ciència del clima i les seves implicacions. El 2017, per exemple, vam demostrar que els documents interns d’Exxon, així com els estudis revisats per parells publicats per científics d’Exxon i ExxonMobil Corp, van reconèixer de manera aclaparadora que el canvi climàtic és real i provocat per l’home. Per contra, la majoria de les comunicacions públiques de Mobil i ExxonMobil Corp van promoure dubtes sobre la qüestió.

AVANCES
Molts dels documents descoberts de la indústria dels combustibles fòssils inclouen projeccions explícites de la quantitat d’escalfament que s’espera que es produeixi al llarg del temps en resposta a l’augment de les concentracions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. No obstant això, aquestes dades numèriques i gràfiques han rebut poca atenció. De fet, ningú ha revisat sistemàticament les projeccions de modelització climàtica per cap interès dels combustibles fòssils. Què sabien exactament les companyies de petroli i gas i fins a quin punt van demostrar ser exactes els seus coneixements? Aquí, abordem aquestes preguntes informant i analitzant totes les projeccions d’escalfament global conegudes documentades pels científics d’Exxon i ExxonMobil Corp entre 1977 i 2003, i en molts casos modelades per ells mateixos.
Els nostres resultats mostren que en cercles privats i acadèmics des de finals dels anys setanta i principis dels vuitanta, ExxonMobil va predir l’escalfament global correctament i amb habilitat. Utilitzant tècniques estadístiques establertes, trobem que entre el 63 i el 83% de les projeccions climàtiques informades pels científics d’ExxonMobil eren precises per predir l’escalfament global posterior. L’escalfament mitjà previst d’ExxonMobil era de 0,20 ° ± 0,04 ° C per dècada, que és, dins de la incertesa, el mateix que el de les projeccions acadèmiques i governamentals independents publicades entre 1970 i 2007.
A més, mostrem que els científics d’ExxonMobil van descartar correctament la possibilitat d’una edat glacial propera a favor d’un “super-interglacial” induït pel diòxid de carboni; va predir amb precisió que l’escalfament global causat pels humans seria detectable per primera vegada l’any 2000 ± 5; i es va estimar raonablement la quantitat de CO2 que provocaria un escalfament perillós.

PERSPECTIVA
Avui, desenes de ciutats, comtats i estats estan demandant a les companyies de petroli i gas pel seu “coneixement científic intern de llarga durada sobre les causes i les conseqüències del canvi climàtic i les campanyes d’engany públic”. El Parlament Europeu i el Congrés dels EUA han celebrat audiències, el president dels Estats Units, Joe Biden, s’ha compromès a responsabilitzar les empreses de combustibles fòssils i ha sorgit un moviment social de base sota el sobrenom #ExxonKnew. Les nostres troballes demostren que ExxonMobil no només sabia “alguna cosa” sobre l’escalfament global fa dècades, sinó que sabien tant com sabien els científics acadèmics i governamentals. Però mentre que aquests científics van treballar per comunicar el que sabien, ExxonMobil va treballar per negar-ho, incloent-hi exagerar les incerteses, denigrar els models climàtics, mitificar el refredament global, fingir desconeixement sobre la discernibilitat de l’escalfament causat pels humans i mantenir-se en silenci sobre la possibilitat d’un combustible fòssil encallat. actius en un món limitat de carboni.

RESUM
Les projeccions climàtiques de la indústria dels combustibles fòssils mai s’han avaluat. A partir dels registres de l’empresa, vam avaluar quantitativament totes les projeccions d’escalfament global disponibles i observacions documentades pels científics d’Exxon i ExxonMobil Corp entre 1977 i 2003, i en molts casos modelades per ells mateixos. Les seves projeccions també eren coherents i almenys tan hàbils com, les dels models acadèmics i governamentals independents. Exxon i ExxonMobil Corp també van rebutjar correctament la perspectiva d’una edat glacial propera, van predir amb precisió quan es detectaria per primera vegada l’escalfament global causat pels humans i van estimar raonablement el “pressupost de carboni” per mantenir l’escalfament per sota dels 2 °C. En cadascun d’aquests punts, però, les declaracions públiques de l’empresa sobre la ciència climàtica van contradir les seves pròpies dades científiques.

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s