El permagel (permafrost)

SORPRESA A SIBÈRIA, RECUPERAT UN RINOCERONT LLANUT DE L’EDAT DEL GEL.

Les altes temperatures que es van registrant els últims estius a tot l’àrtic i especialment a Sibèria estan fonent el permagel (permafrost) i cada cop més sovint ens presenta sorpreses com la troballa d’un exemplar de rinoceront llanut, una espécie desapareguda a l’edat del gel que va viure fa uns 25.000 a 30000 anys.

Les restes estan molt ben conservats, inclouen la carcassa, el gran corn característic d’aquests animals i òrgans interns en bon estat, els científics russos esperen poder-los trasladar a un laboratori per analitzar-los i determinar quan va viure i altres dades d’aquesta espècie.

El paleontòleg Valery Plotnikov de l’Acadèmia Russa de Ciències estima que el rinoceront tenia 3 o 4 anys quan va morir.

Aquesta troballa se suma a altres realitzades en temps recents de mamuts, lleons de les cavernes i altres espécies de l’edat de gel, que l’escalfament global del planeta deixa al descobert.


 

EL PERMAFROST, QUE ÉS?

120629_D8H_49122

El permafrost és defineix com la capa o gruix del terra que per sota de la mateixa superfície és manté congelat durant com a minin dos anys consecutius. En las àrees del permafrost, durant els mesos d’estiu, la capa mes superficial del sol és pot descongelar uns pocs centímetres, però per sota, el sol és manté congelat amb gruixos que varien segons les condicions climatològiques i geològiques de les zones afectades, que poden arribar a centenars de metres de profunditat.

permafrost_distribution_in_the_arctic_large

El permafrost es troba aproximadament en un 25% de la superfície terrestre de l’hemisferi nord, i compren gran part de Siberia, Groenlàndia, Canada, Alaska i altres territoris situats a altes latituds, Aquestes terres glaçades emmagatzemant enormes quantitats de carbó. L’escalfament provocat pel canvi climàtic que és mes sever a les zones àrtiques està començant a provocar la fusió d’aquests gels i conseqüentment l’alliberament de CO2 i gas Metà que tal vegada com a gasos d’efecte hivernacle retenen més calor i s’incrementa l’escalfament global.

A part del potencial risc climàtic la fusió del permafrost,  ja està afectant infraestructures i edificis d’algunes zones habitades en les que l’enfonsament del sol provoca provoca danys als edificis,carreteres oleoductes i altres instal·lacions, també aquesta fusió provoca canvis en els sistemes ecològics com caiguda massiva de arbres i esllavissaments de terres.

inside_permafrost_destruction aaKingCountyRoad

——————————————————————————————–

UNA NOTICIA INQUIETANT

rens

Aquests dies en alguns mitjans ha sortit una notícia inquietant sobre la mort d’un jove i l’hospitalització de 72 persones més, tots ells afectats per àntrax i habitants nòmades d’una remota regió del nord  de Siberia (Yamalo Nenets). També s’ha detectat, la mort de més de 2300 rens, per les mateixes causes. Segons les autoritats no es donaven casos d’infecció per àntrax (conegut també com a “carbunco”) des de feia 75 anys. Els responsables mèdics, relacionen aquest rebrot amb la fusió d’importants àrees de sol gelat (permafrost) on hi havien estat semienterrats, rens que van morir fa molts anys per aquest bacteri. Degut a la persistència de temperatures més altes del normal,  els cossos infectats han quedat al descobert i han pogut propagar la malaltia.

inside 4Les espores de l’àntrax poden sobreviure cents d’anys en animals o persones congelades enterrades en capes de terra gelada i tornar-se actives en cas de que per altes temperatures hi hagi una fusió d’aquests materials. En aquesta part de Siberia degut al canvi climàtic s’han assolit temperatures de més de 35 ºC.

+info: The Siberian Times