TOT SOBRE LA COP-28 A DUBAI


COP-28. DARRER INFORME

Una setmana desprès de que acabes la COP-28 a Dubai, poder es moment de reflexionar sobre els resultats de la cimera que cada cop s’apropa més a un circ mediàtic en el que polítics magnats i lobbys del petroli (2400 representants d’aquest lobbys han estat presents) intenten amb cert èxit portar l’aigua al seu moli.

Pels organitzadors de la conferencia i els representants de molts estats vinculats o lligats a la producció de combustibles fòssils la reunió que ha convocat a casi 200 països i uns 70.000 delegats ONG’s i mitjans de comunicació, els acords finals “in extremis” han estat un èxit ja que s´ha fet per primera vegada referencia a la conveniència d’una transició per anar deixant aquests combustibles a fi d’evitar es efectes del canvi climàtic.

Aquest text final, que a totes llums és insuficient i de molt poc compromís, substitueix l’esborrany molt més explícit en el que es demanava l’eliminació gradual dels combustibles fòssils.

Fa temps que des de aquest web nosaltres denunciem la ineficàcia d’aquestes cimeres, fet que cada any es reafirma, el continu creixement de les emissions de CO2 desprès de 28 conferencies ens dona la raó.

El mèrit més gran de les COP, poder es el fet de ser capaç de reunir 200 estats en un fòrum per discutir un problema d’abast planetari, però aquest valor de convocatòria es converteix en fracàs quant els objectius que s’han aconseguit  en tants anys són molt minsos per no dir nuls.

 


COP-28. UN ACORD DE MINIMS. Incapaç de limitar l’escalfament a 1,5ºC

Damian Carrington, editor de medi ambient de “The Guardian” fa un primer anàlisi de l’acord Cop28 i què significa.

El text de final de la Cop28 ha estat rebut com a “històric”, per ser la primera crida de les nacions per a una “transició per deixar” els combustibles fòssils, i com a “feble i ineficaç” i que conté una “lletania d’escletxes” per la industria petrolera.

Observem de prop el text per escatir la veritat de l’assumpte.

Reducció de l’ús de combustibles fòssils

El text exposa el gran repte amb una claredat cristal·lina:

  • Limitar l’escalfament global a 1,5 °C [per sobre dels nivells preindustrials] sense sobrepassar o limitar-se requereix reduccions profundes, ràpides i sostingudes de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle del 43% el 2030 i del 60% el 2035 en relació amb el nivell del 2019 i assolir zero carboni net. emissions de diòxid l’any 2050. [Els països] reconeixen encara més la necessitat de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle profundes, ràpides i sostingudes d’acord amb les vies d’1,5C.

El problema és que les emissions de carboni no estan baixant com cal, sinó que continuen augmentant. Per tant, el text sobre l’acció és vital. L’esborrany anterior suggeria mesures que els països “podrien” prendre. L’acord final és una mica més fort i “demana” als països que facin el següent:

  • Triplicar la capacitat d’energia renovable a nivell mundial i duplicar la taxa anual mitjana global de millores en eficiència energètica per al 2030.

Això és bo, però, a causa de les objeccions de la Xina i l’Índia, no aconsegueix quantificar els objectius. Això significa que els països podrien triar la línia de base que els convingui, soscavant l’objectiu.

  • Accelerar els esforços cap a l’eliminació gradual de l’energia del carbó ininterrompuda.

Això no és més fort que el text de la Cop26 el 2021, que és decebedor, ja que el combustible fòssil més brut s’ha d’eliminar ràpidament. A continuació, al text de la decisió ve el paràgraf fonamental:

  • Transició per anar deixant els combustibles fòssils (1) en els sistemes energètics, de manera justa, ordenada i equitativa, accelerant l’acció en aquesta dècada crítica, per assolir el zero net l’any 2050 d’acord amb la ciència.

(1) El primer esborrany parlava de eliminació o eliminació gradual dels combustibles fòssils

Per extraordinari que sembli, aquesta és la primera vegada que la causa principal de la crisi climàtica, els combustibles fòssils, es cita en un text de decisió en gairebé 30 anys de converses sobre el clima de l’ONU. Però la “transició d’allunyament” és més feble que la “eliminació progressiva”. Aquest últim va ser recolzat per 130 països però ferotgement oposat pels petroestats. Al món real, els combustibles fòssils s’estan eliminant gradualment i s’exploten molts camps nous. És la “transició fora” un senyal prou fort per aturar aquestes inversions? Probablement no, però almenys el sentit de la marxa està finalment clar.

 “Una lletania d’escletxes”

  • Accelerar les tecnologies d’emissions zero i baixes, incloses, entre altres, tecnologies renovables, nuclears, de reducció i eliminació, com ara la captura i utilització i emmagatzematge de carboni (CCUS), especialment en sectors difícils de reduir, i la producció d’hidrogen amb baixes emissions de carboni.

Estats de combustibles fòssils com l’Aràbia Saudita van esforçar molt per incloure CCUS, ja que ho veuen com una manera de continuar amb el seu negoci lucratiu, amb les emissions atrapades i enterrades. Però la gran majoria de líders i científics veuen un paper extremadament limitat per a CCUS; és car, actualment lluny de l’escala requerida, i ni tan sols atrapa totes les emissions. La idea que pugui permetre que les empreses de combustibles fòssils continuïn com sempre és una “fantasia”, diu el cap de l’Agència Internacional de l’Energia.

Subvencionar els combustibles fòssils que impulsen la calefacció global s’ha comparat amb abocar gasolina al foc: el carbó, el petroli i el gas reben 7.000 milions de dòlars anuals en suport, és a dir, 13 milions de dòlars per minut.

  • Eliminar els subsidis ineficients als combustibles fòssils que no aborden la pobresa energètica o les transicions justes, tan aviat com sigui possible.

Aquesta és la primera vegada que una crida d’aquest tipus apareix en una decisió global de l’ONU, però “ineficient” es considera una paraula de mostela que permet a les nacions fer en gran part el que vulguin. El G20 va prometre el mateix el 2009, sense cap avenç fins ara.

  • Reconeix que els combustibles de transició poden tenir un paper a l’hora de facilitar la transició energètica alhora que garanteixen la seguretat energètica.

Aquesta és la victòria més gran per a la indústria dels combustibles fòssils: gairebé equival a una píndola de verí a l’acord. Es legitima la crema de gas sobre la base que és menys contaminant que el carbó, tot i que el gas natural liquat (GNL) pot ser fins i tot pitjor que el carbó a causa de les fuites de metà. Val la pena assenyalar que els EUA, el major productor mundial de petroli i gas, planeja una gran expansió de GNL. El temps dels combustibles de transició ja ha passat; les renovables són més barates, més ràpides i més segures.

El que no hi ha

El que falta al text és tan important com el que hi ha, sobretot pel que fa a les finances. Es necessiten diners per generar energia neta (mitigació), preparar comunitats vulnerables per augmentar els impactes climàtics (adaptació) i per a la recuperació després de desastres (pèrdues i danys). El text reconeix que es necessitaran bilions de dòlars d’inversió, però no proporciona xifres sobre què es proporcionarà i quan. Sense finançament, parla d’acció climàtica és barat.

Un pla global d’adaptació, segons la l’ONU, va ser la màxima prioritat per a alguns dels països més vulnerables. Però el text és feble i manca d’especificitats.


COP-28. ESBORRANY D’ACCORD DECEBEDOR.

Des de la designació de Dubai com a seu del la COP, em mostrat poca confiança en el resultat d’aquesta cimera, les ultimes noticies que ens arribant justificant aquesta desconfiança.

Photograph: Rafiq Maqbool/AP

L’últim esborrany d’acord presentat per la presidència de la COP-28 ha substituït el text que demanava l’eliminació o eliminació gradual dels combustibles fòssils per un text ambigu favorable als països productors i lobbys del petroli que diu: Reduir el consum i la producció de combustibles fòssils de forma equitativa, ordenada i justa, per aconseguir arribar al net zero (emissions nul·les), abans o al voltant del 2050, d’acord amb el que estableix la ciència.

Els defensors del clima critiquen l’esborrany que demana “reduir” l’ús de combustibles fòssils, i el consideren un pas enrere respecte a propostes anteriors.

“Aràbia Saudita i altres nacions productores de combustibles fòssils han fet marxa enrere. Finalment, el que estem contemplant és un llenguatge que només parla de reduir el consum i la producció de combustibles fòssils. Això és inacceptable. Nosaltres, com a societat civil, rebutgem el text, perquè ja estem immersos en una emergència climàtica”, assenyalava Harjeet Singh, responsable d?Estratègia Política Global de Climate Action.


COP-28. L’HORA DE LA VERITAT

Després de l’èxit inicial de l’acord del fons per (Loss & Damages) pèrdues i danys -que veurem fins on arriba el seu acompliment-, i quan falten 4 dies per que acabi la COP-28 el que esta en joc es el text final que s’hauria de aprovar, l’escull principal està en que el text reculli o no l’eliminació gradual dels combustibles fòssils, a nosaltres ens sembla increïble que encara puguin haver dubtes sobre aquesta necessitat urgent de reduir i eliminar -ni que sigui de forma gradual- la producció i us de combustibles derivats del carboni.

 

De fet estem convençuts que el que impera en realitat es el conjunt d’interessos econòmics dels països productors i els lobbys empresarials del petroli que s’oposen a qualsevol acció o simplement menció a la reducció dels combustibles fòssils que han estat i segueixen sent un enorme i productiu negoci.

A hores d’ara hi ha uns 100 països que voldrien incloure el compromís de eliminació gradual, però molts països, grans emissors de CO2, com la Xina i Índia a més de la majoria de països productors estan en contra de parlar d’eliminació en l’esborrany del text finals dels acords.

Es sabut que per aconseguir limitar l’escalfament global del planeta a 1,5ºC  per sobre de la mitjana preindustrial -acordat a la cimera COP-26 de Glasgow -es necessari reduir les emissions de CO2 en almenys un 40% el 2030, objectiu avui per avui impossible de complir si no deixem d’extreure i cremar petroli, carbó i gas.

Qualsevol solució tecnològica o industrial de captació i emmagatzematge de CO2 com les que defensen determinats països no poden ni de bon tros apropar-se a les necessitats de reducció d’emissions.

En realitat el tema es molt senzill, o anem deixant d’emetre CO2, o l’escalfament del planeta seguirà augmentant mes despresa del que es preveia, les dades i la realitat climàtica son incontestables.     


RECORD DE “LOBISTES” TENEN ACCÈS A LES CONVERSES DE LA COP-28

La cimera organitzada pels Emirats Àrabs Units va admetre almenys 2.456 persones afiliades a les indústries del petroli i el gas. (Nina Lakhami. The Guardian US)

La xifra calculada per la coalició Kick Big Polluters Out (KBPO) és una xifra rècord que planteja més preguntes sobre la influència de la indústria dels combustibles fòssils en la cimera de l’ONU d’enguany, que està dirigida pel president de la companyia petroliera nacional dels Emirats Àrabs Units.

L’escala de la influència del petroli i el gas a Dubai no té precedents, amb gairebé quatre vegades més grups de pressió afiliats a la indústria que el nombre registrat per a Cop27 a Sharm el-Sheikh, que va ser un any rècord.

Els grups de pressió que lluiten per impulsar els interessos de companyies de petroli i gas com Shell, Total i ExxonMobil superen en nombre totes les delegacions de cada país, excepte Brasil (3.081), que s’espera que executi la Cop30 el 2025, i el país amfitrió, que va registrar 4.409 assistents.

 


COP-28. EL PRESIDENT DE LA CONFERENCIA FA COMENTARIS NEGACIONISTES

El president de la COP-28 a Dubai, Sulta Al-Jabir en una debat en directa en que polemitzaven sobre el canvi climàtic amb l’expresidenta d’Irlanda va afirmar que: No hi ha ciència que suporti la necessitat d’una eliminació gradual dels combustibles fòssils per mantenir l’escalfament global del planeta per sota de 1,5ºC.

Font de la vinyeta: Javi Salado

Al-Jabir no es va aturar amb aquesta afirmació, també va demanar a la seva interlocutora: Mostri’m el full de ruta per deixar els combustibles fòssils que sigui compatible amb el desenvolupament econòmic sense haver de tornar a l’edat de les cavernes. 

Des de la nostra modesta posició d’observadors li podem dir al Sultà, que a més és també el màxim executiu de la principal companyia de petroli dels Emirats, que climatòlegs i científics de tot el Món fa anys que han justificat amb dades i exhaustius informes la necessitat urgent no sols de reduir gradualment, sinó d’eliminar urgentment la producció i us de combustibles fòssils.

Quant al retorn a les cavernes, aquest president de la COP hauria de saber que les tecnologies i mitjans per un desenvolupament sostenible fa anys que son conegudes i aplicades amb molts àmbits de les activitats humanes, i que poder ja estarien més implantades si els lobbys del petroli on ell està  ubicat no estes posant pals a les rodes per mantenir el lucratiu negoci del combustibles fòssils.

Quan es va decidir fer la conferencia a Dubai van publicar el següent post: EL LLOP A GUARDAR LES OVELLES


COP-28- FONS PER PERDUES I DANYS CLIMÀTICS

El primer dia de la conferencia sobre el clima COP-28 hi ha hagut un acord per endegar el anomenat fons (Loss and damages) pèrdues i danys que preten ajudar als països menys desenvolupats que estan patint les conseqüències de l’escalfament global.

 

Els països més desenvolupats responsables de les emissions de CO2 seran els que aportaran els diners, de moment volent donar un cop d’efecte, els Emirats Àrabs Units, país amfitrió de la conferencia a Dubai ha compromès 100 M de $ per al fons, també Alemanya ha promès 100 milions i altres països estan avaluant la seva aportació.

L’acord preveu que les aportacions són voluntàries, és difícil per tant predir quina quantitat es podrà recollir, algunes previsions apunten que es pot arribar als 100.000 M de dòlars l’any 2030, quantitat que els països receptors veuen insuficients per cobrir els estralls climàtics que estant patint.

   

La rapidesa en que s`ha gestionat aquest acord i el fet de que ha estat promogut per el Sulta Ahmed al-Jabir, el molt qüestionat president de la conferencia i també de la principal companyia petrolera dels Emirats, és totalment inèdit i fa pensar en una operació de maquillatge per intentar aixecar les expectatives de la conferencia que no són massa optimistes.

Des de aquest web venim seguit les COP i hem vist com molts dels acords que és prenen després d’intensos i llargs debats es compleixen molt parcialment o queden diluïts pels interessos dels països i els “lobbis” energètics

En qualsevol cas, a la espera de com es desenvolupa l’acord i com van les aportacions dels països desenvolupats podem afirmar que aquest incipient acord es una bona noticia, que seguirem atentament.


COP-28 a DUBAI. No hi ha un pam de net

Els Emirats Àrabs Units planejaven utilitzar el seu paper com a amfitrió de les converses sobre el clima de l’ONU com una oportunitat per arribar a acords de petroli i gas, segons ha sabut la BBC.

Els documents informatius filtrats revelen plans per discutir acords de combustibles fòssils amb 15 nacions. L’organisme de l’ONU responsable de la cimera de la COP28 va dir que s’esperava que els amfitrions de la BBC actuessin sense prejudicis ni interès propi.

 

L’equip dels Emirats Àrabs Units no va negar utilitzar les reunions de la COP28 per a converses empresarials i va dir que “les reunions privades són privades”. Es va negar a comentar el que es va parlar a les reunions i va dir que la seva feina s’ha centrat en “una acció climàtica significativa”.

Els documents, obtinguts per periodistes independents del Center for Climate Reporting que treballen juntament amb la BBC, han estat preparats per l’equip COP28 dels Emirats Àrabs Units i tenen previstes reunions amb almenys 27 governs estrangers abans de la cimera de la COP28, que comença el 30 de novembre.

Van incloure “punts de discussió” proposats, com un per a la Xina que diu que Adnoc, la companyia petroliera estatal dels Emirats Àrabs Units, està “disposada a avaluar conjuntament les oportunitats internacionals de GNL [gas natural liquat]” a Moçambic, Canadà i Austràlia.

Els documents suggereixen dir a un ministre colombià que Adnoc “està preparat” per donar suport a Colòmbia per desenvolupar els seus recursos de combustibles fòssils. Hi ha punts de discussió per a 13 països més, inclosos Alemanya i Egipte, que suggereixen dir-los que Adnoc vol treballar amb els seus governs per desenvolupar projectes de combustibles fòssils.

La COP28 és l’última ronda de converses mundials sobre el clima de l’ONU. Aquest any l’acolliran els Emirats Àrabs Units a Dubai i hi assistiran 167 líders mundials, entre ells el Papa i el rei Carles III.

L’esperança és que la COP28 ajudi a limitar l’augment de la temperatura global a llarg termini a 1,5 graus centígrads, que l’organisme de ciències climàtiques de l’ONU diu que és crucial per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic. Però això requerirà retallades dràstiques de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, diu, una reducció del 43% el 2030 respecte als nivells del 2019.

Com a part dels preparatius per a la conferència, l’equip de la COP28 dels Emirats Àrabs Units va organitzar una sèrie de reunions ministerials amb governs d’arreu del món. Els documents informatius filtrats que va veure la BBC es van preparar per al doctor Sultan al-Jaber.Jaber, per ser el president de la COP, que també és conseller delegat de la gegant companyia petroliera estatal dels Emirats Àrabs Units, ADNOC

Les reunions havien de ser organitzades pel president de la COP28, el doctor Sultan al-Jaber. Cada any, el país amfitrió nomena un representant

Reunir-se amb representants de governs estrangers és una de les responsabilitats bàsiques dels presidents de la COP. És feina del president animar els països a ser el més ambiciosos possible en els seus esforços per reduir les emissions.


COP-28 (DUBAI, EAU) Servirà d’alguna cosa?

La cimera del clima de l’ONU, la conferència COP-28 comença als Emirats Àrabs Units el 30 de novembre i s’allargarà fins el 12 de  desembre del 2023 , el president de la conferencia serà el ministre Sultan Al Jaber que a la vegada és el conseller delegat d’Abu Dhabi National Oil Company.

Amb aquesta decisió fora de tota lògica i coherència, l’ONU organitzadora de les COP dona encara més protagonisme i poder d’influència al Lobby del Petroli en detriment de la lluita contra l’escalfament global del planeta que ja està prou malmesa.

 

Mai cap cimera sobre el canvi climàtic havia despertat tan poc interès entre els mitjans i fins i tot entre els especialistes i experts climàtics que hem anat seguint les passades COP’s

QUE ES PRETEN ACONSEGUIR:

La cimera que acollirà a prop de 70.000 delegats de casi 200 països, ve precedida de diversos informes científics que alerten de la dificultat, per no dir impossibilitat de aturar l’escalfament global per sota del 2ºC abans del 2050.  Els principals punts a discutir son els de sempre es a dir: Baixar les emissions de CO2 que no han parat de pujar, mitjançant la reducció de la producció de combustibles fòssils (Carbo, petroli, gas) i retallar les inversions i subvencions a noves exploracions i extraccions. Establir el mecanisme per el fons econòmic de Pèrdues i Danys que preten rescabalar els països pobres dels danys ocasionats pels estralls climàtics. Augmentar de forma decidida i a tot el Món la potencia instal·lada d’energies renovables.

Con ja ho deien en el nostre article abans de l’última COP-27 COP 27- EGIPTE. Que son les COP, perquè serveixen?  “Els pocs resultats aconseguits, han portat a una manca de confiança de la gent en la utilitat d’aquestes cimeres.

Cada cop hi ha mes organitzacions i experts que reclamen un canvi radical en el plantejament i funcionament d’aquestes conferencies, doncs es pales que després de 27 cimeres i un gran desplegament d’esforços i personal els avenços han estat molt minsos i l’escalfament del planeta ha seguit creixent, fins i tot el caràcter amplificador entre l’opinió mundial que tenien l’enorme muntatge de les cimeres, s’ha diluït davant la inoperància i manca de resultats.

Per tot plegat davant d’aquesta convocatòria  de la COP-28 a Dubai, podem afirmar que las COP perden definitivament tota credibilitat com a eina per aconseguir aturar el canvi climàtic.

MALGRAT LA POCA CONFIANÇA EN ELS RESULTATS D’AQUESTA CIMERA, DES D’AQUEST WEB SEGUIREN LA MARXA DE LES CONVERSES


LA COP-28 D’ABU DHABI. POSA EL LLOP A GUARDAR LES OVELLES

La pròxima cimera del clima de l’ONU la conferència COP-28 se celebrarà el desembre del 2023 als Emirats Àrabs Units , i el president de la conferencia serà el ministre Sultan Al Jaber que a la vegada és el conseller delegat d’Abu Dhabi National Oil Company.

Amb aquesta decisió fora de tota lògica i coherència, l’ONU organitzadora de les COP dona encara més protagonisme i poder d’influència al Lobby del Petroli en detriment de la lluita contra l’escalfament global del planeta que ja està prou malmesa.

Ja ho deien en el nostre article abans de l’última COP-27 COP 27- EGIPTE. Que son les COP, perquè serveixen?  “Els pocs resultats aconseguits, han portat a una manca de confiança de la gent en la utilitat d’aquestes cimeres, la mostra la tenim en el poc interès que la COP-27 ha despertat en els mitjans, les xarxes i les institucions”.

Però després d’aquesta convocatòria  de la COP-28 a Abu Dhabi, podem afirmar que las COP perden definitivament tota credibilitat com a eina per aconseguir aturar el canvi climàtic.

La comunitat científica i les organitzacions i institucions que amb bona fe i honestedat treballant per preservar el clima del planeta, Haurien d’impedir que aquest despropòsit es faci realitat.

Deixa un comentari