La mobilitat i el transport públic, peces clau

El cavall de batalla per fer una ciutat més neta i sostenible és la substitució del transport privat pel transport públic.

tranvia-bcn

A Barcelona hi ha 5500 vehicles per Km2, essent la ciutat lider d’Europa en aquest negatiu rànquing, en el que la segueix Nàpols amb 4700, altres ciutats com Milá esta en 3900 o Madrid que té 2200. Aquestes xifres ens donen una idea de l’enorme densitat de tràfic que suporten els carrers i les vies d’entrada i sortida de Barcelona.

Els indicadors de trànsit de l’ajuntament de Barcelona ens indiquen que el 2015 el tràfic després d’un mínim aconseguit gràcies a la crisi econòmica els anys 2013-2014, torna a incrementar-se  en els accessos i en els principals carrers.

Les cues quilomètriques de  cotxes aturats i amb el motor en marxa, és un fet en augment que veiem tots els dies en els diferents accessos a Barcelona.

dsc_9244 A general view of heavy traffic on a highway during the morning rush hours in Shanghai March 26, 2012. China may be the world's No. 2 oil consumer and have the world's biggest vehicle market but current high oil prices are unlikely to dent growth in fuel demand much or sales of fuel-guzzling sports utility vehicles. The country, which imports 56 percent of the oil it needs, is set to lead global oil demand again this year by contributing nearly half of the world's incremental fuel use, although the pace has slowed. Pictures taken March 26, 2012. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: TRANSPORT ENERGY BUSINESS) - RTR2ZYED

Per tot plegat, la contaminació atmosfèrica a la ciutat de Barcelona ha tingut un increment en partícules i en NO2, superant en molts barris els límits establerts per l’OMS, la Unió Europea ha obert diversos expedients de sanció a l’ajuntament que de moment no han fet canvia la situació.

contamin-bcn

salutPer revertir la situació els poders locals han de fer pedagogia i ser valents en prendre mesures que tot i ser impopulars siguin efectives per salvaguardar la salut dels ciutadans. Estadístiques recents de l’ajuntament de Barcelona atribueixen a la contaminació de la ciutat un numero molt elevat de problemes respiratoris i cardiovasculars (clica a sobre per veure el quadre a l’esquerra del text).

Segons explica el mateix ajuntament en la seva web sobre qualitat de l’aire:

“Una exposició a curt termini al diòxid de nitrogen (NO2) pot provocar irritació dels ulls i del sistema respiratori. A llarg termini, els principals efectes poden ser un desenvolupament pulmonar més lent en els nens i nenes, bronquitis en infants asmàtics i l’aparició de malalties respiratòries cròniques i cerebrovasculars en els adults.

Les partícules en suspensió (PM2,5 i PM10) provoquen moltes al·lèrgies nasals i oculars i afecten especialment l’aparell respiratori i el sistema cardiovascular. L’exposició a llarg termini a partícules en concentracions relativament baixes, habituals al medi urbà, pot afectar els pulmons i fins i tot causar càncer. Les partícules més fines (PM2,5) són les més perilloses per a la salut, fins i tot quan els nivells no superen els límits establerts per la legislació europea.”