L’EFECTE ILLA DE CALOR PROVOCA AUGMENT DE LA MORTALITAT

És conegut que  les grans ciutats  l’escalfament global és més acusat que a les zones rurals, les onades de calor recurrents juntament amb la contaminació atmosfèrica empitjoren la situació i acaben afectant la salut de les persones arribant a provocar un augment de la mortalitat.

Les solucions a aquest problema anomenat -efecte Illa de calor- no és fàcil perquè està relacionat amb la concentració de les activitats humanes, l’asfalt, la gran mobilitat de vehicles i altres fons de calor com els aires condicionats.

Una de les accions més efectives contra aquest escalfament urbà és la plantació del màxim nombre d’arbres a les zones urbanes, aquest tenen un doble efecte benefactor, ja que a part d’absorbir CO2, redueixen enormement la temperatura sota la seva ombra.

Durant una onada forta onada de calor el juliol del 2019, en el marc d’un projecte per avaluar els parcs com a refugi climàtic des de aquest web vam realitzar una prova per demostrar aquest gran poder refrescant dels arbres.

A continuació us exposem les dades aconseguides en aquesta prova.

MESURES DE TEMPERATURA AL PARC DE L’ESPANYA INDUSTRIAL DE BARCELONA

Aprofitant que estem immersos en una segona onada de calor s’han fet mesures de temperatures a la zona verda prevista com a refugi climàtic, amb els següents resultats:

INSTRUMENT:  Termòmetre digital Oregon Scientific

DIA: 23-Jul-2019    Mesures realitzades a 10 cm de terra i amb absència de vent

HORA:  de 13:35 a 13:45    zona sol ( sense coberta vegetal)          39,7 ºC    22% H 

HORA:  de 13:45 a 13:55    zona ombra ( coberta d’alzines)             32,5 ºC    23% H

HORA:  de 13:55 a  14:05    zona ombra  (coberta de plàtans)          32,6 ºC    23% H

De les dades es confirma que sota la coberta vegetal i amb absència de vent, a sota els arbres, es registra un descens de  temperatura de 7,2 ºC  amb relació a les zones sense arbrat.

El passat dia 1 de febrer, TV3 ha emès un curt, però interessant reportatge “El 15% de les morts a Barcelona a l’estiu són atribuïbles a l’efecte illa de calor” que exposa amb força claredat la problemàtica i els beneficis d’una ampla coberta vegetal, per veure el vídeo clica sobre la imatge:

Altres articles relacionats:

ÉS POSSIBLE UNA BARCELONA MÉS VERDA?

REPENSANT LES CIUTATS. Un lloc per viure o per sobreviure.

 

 

 

Deixa un comentari