MALES NOTÍCIES DES DE L’ÀRTIC. Nous pous petroliers a Alaska

L’administració Biden dels EEUU traint les expectatives de milions de nord-americans dona llum verda a l’explotació petroliera de la zona àrtica d’Alaska amb l’imminent aprovació del projecte Willow que preveu perforar més de 200 pous d’extracció de petroli en aquest territori encara verge.

La companyia que lidera el projecte preveu, quan estigui a ple rendiment, l’extracció de 180.000 barrils al dia, el que equivaldrà al cap dels anys a unes emissions de més de 280 milions de tones mètriques de CO2, la qual cosa és un cop molt dur en la lluita contra l’escalfament global del planeta.

Fins ara Biden i els programes de l’anomenada US Green Economy es veien com passos endavant en la descarbonització de l’economia americana molt aferrada a l’ús dels combustibles fòssils, amb el projecte Willow aquesta tendència és trenca i més crea un altre precedent d’explotació massiva del petroli a l’Àrtic.

Des de la comunitat científica es considera inadmissible que països compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic es plantegin l’explotació dels recursos del subsol de l’Àrtica i altres reserves naturals del planeta.

Com sempre la política interna dels USA té molt a veure amb les decisions dels mandataris, especialment a divuit mesos d’eleccions presidencials. La crisi energètica derivada del conflicte d’Ucraïna i les pressions del lobby del petroli americà ha fet que l’administració Biden presenti aquest projecte com avantatjós per la seguretat energètica dels americans i per la contenció dels preus, quedant els compromisos de reducció d’emissions i la preservació del planeta fora de l’equació.

Tanmateix no és  sols USA qui veu l’Àrtic com a font de recursos, lamentablement la regressió continuada del gel àrtic, actua encara més a favor de la cobdícia dels països (Rússia, Dinamarca, Noruega, Canadà i USA) que veuen aquests territoris en desglaç com a font de proveïment energètic i miner. Tot plegat fa pensar que l’oceà àrtic, un del refrigeradors del planeta ho tindrà molt difícil per aturar la seva dramàtica pèrdua de superfície glaçada i la seva biodiversitat.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s