COP-27. DECEBEDORA, RESUM DELS “ACORDS I NO ACORDS”

Els combustibles fòssils surten vius de la COP-27, cimera en la que l’únic acord destacable és crear una -comissió- per pagar els danys i pèrdues de països pobres afectats pels fenòmens climàtics.

La COP-27 d’Egipte ha acabat amb uns acords signats in extremis en temps de descompte. La veritat és que a la vista de com han acabat les COP’s precedents i de com està la situació geopolítica al Món era poc esperable que els líders polítics de prop de 200 països en un atac de responsabilitat envers el futur del nostre planeta acordessin mesures per reduir de forma efectiva les emissions de GEH, es a dir per aturar l’escalfament global.

A continuació intentaren exposar de forma breu la nostra opinió sobre aquesta cimera.

Transcurs de la cimera: El primer que diu molt poc a favor d’aquesta cimera és que després de 12 dies de reunions i negociacions, hagés de ser en les ultimes dotze hores i ja a la pròrroga quan han estat capaços d’arribar a un acord de mínims.

Danys i pèrdues: Aquest concepte que és ven com un gran past endavant, no es nou doncs ja va sortir en anteriors COP’s, i s’ha introduït en aquesta per la pressió exercida per la UE en aquest sentit, fins i tot amb amenaces dels 27 de la UE d’abandonar la cimera. Tanmateix, l’acord sols preveu crear una comissió per presentar d’aquí un any, en la propera cimera, com s’implantaria aquest acord. Cal recordar que la promesa de fa sis anys de 100.000 dòlars anuals per ajudar als països en desenvolupament per fer adaptació i transició energètica encara esta a l’aire.

Combustibles fòssils:  El “lobby” del petroli i el carbó presents a la cimera s’ha encarregat amb èxit d’evitar que en els acords finals és faci referència a la necessitat urgent d’aturar l’explotació i consum de combustibles fòssils causants principals de les emissions de CO2 a l’atmosfera, com deia el representant de la UE en Frans Timmermans “Tot el que fem en finançament o amb ajudes a l’adaptació no serveix de res si no avancem en la reducció gradual dels combustibles fòssils”.

Límit d’escalfament de1,5ºC: Ningú creu que sigui possible evitar sobrepassar aquest límit, tot i així en l’acord final encara es manté, poder, més per no descafeïnar l’acord, que per convenciment, ja que ser realista i augmentar aquest límit en el document final seria un clar retrocés respecte al que ja es va introduir en la COP-26 a Glasgow.

Compromisos de reducció d’emissions: No s’especifica l’obligació d’augmentar els compromisos establerts anteriorment pels països, de cara a aconseguir retallar les emissions de GEH un 43% el 2030.

Atenen al comentat, des de el nostre observatori poden valorar aquesta COP de Sharm el Sheikh (Egipte) com una cimera decebedora, tant en la forma com ha anat com en els resultats obtinguts, creiem que en el temps de descompte i sense rigor s’ha forçat un acord que contràriament a algunes declaracions interessades no representa cap avanç en la lluita contra el canvi climàtic. L’única novetat relativa a la creació d’una comissió per estudiar el fons de danys i pèrdues és més que res una declaració d’intencions, que vista la trajectòria d’anteriors resolucions té poca credibilitat.

Donades les circumstàncies tal com deien en el nostre article COP 27- EGIPTE. Que son les COP, perquè serveixen?s poder seria un bon moment per modificar el format d’aquestes cimeres.

Foto: El ministro de Exteriores egipcio, Sameh Shukri, presidente de la COP. (EFE/Rosa Soto)

Hemos perdido mucho tiempo

Timmermans lamentó que se ha perdido “mucha velocidad desde Glasgow“. ”

Foto: Frans Timmermans. (EFE/Olivier Hoslet)
Foto: Los países productores de petróleo están bloqueando la COP27 (Reuters)
Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s