LA ANTÀRTIDA ENS HA DONAT UN ENSURT

El passat més de mars a l’Antàrtida i l’Àrtic s’han registrat temperatures molt altes. Els científics sorpresos per aquest estrany fenomen creuen que es pot deure a un  desplaçament inusual i molt temporal dels grans corrents atmosfèrics dominants al planeta. L’estació d’investigació Concòrdia situada al Dome C de l’altiplà Antàrtic, va registrar temperatures de -11,5 ºC uns 38 ºC per sobre de les normals per aquesta època de l’any.

 

Certament, és molt possible que sigui així, però no hem d’oblidar que els pols fa temps que són considerats uns HOT SPOTS  del planeta perquè els increments de temperatura i la disminució de l’extensió del gel fa anys que demostren que estan patint un escalfament sense precedents.

També és un fet l’increment dels col·lapses i les separacions de grans plataformes de gel marí (Ice shelves) a l’Antàrtida com va ser el trencament de l’enorme Larson-C (De la mida de la província de Girona el 2017) o el que ha passat també a l’Antàrtida el passat mes de març coincidint amb aquest episodi de calor extrema en què a la zona de la glacera Conger, situada a l’est del continent a col·lapsat una plataforma de gel de 1200 Km2 (la mida de la ciutat de Roma) que ha donat llocs a milers d’icebergs (alguns força grans, fins a 100 km2) que ja van a la deriva per l’oceà.

Imatge: Evolució de la plataforma de gel Conger (Antàrtida) entre el 22 de febrer i el 21 de març (NASA Earth Observatory)

 

El trencament de parts més o menys grans d’aquestes plataformes i conseqüent formació d’icebergs és un fet que els glaciòlegs considerant normal en la dinàmica dels gels àrtics o antàrtics. El que és preocupant és la freqüència i magnitud en què aquestes plataformes flotants col·lapsen o fins i tot es desintegren a l’Antàrtida.

L’Antàrtida com l’Àrtic representen un veritable termòmetre per la salut del planeta, el que passa en aquests freds i remots territoris té una relació directa amb l’escalfament global de la Terra i ens dóna una valoració de la magnitud i velocitat en què aquest escalfament s’està produint, és per això que els científics es miren cada cop amb més atenció les dades que els satèl·lits i les estacions polars ens ofereixen d’aquestes terres i mars glaçats.

Graphing Sea Ice Extent in the Arctic & Antarctic. scied.ucar.edu:

Fins fa poc la comunitat científica estava molt preocupada per la constant pèrdua d’extensió del gel àrtic que es va observant des de fa dècades. Últimament, però, la preocupació es centra en l’Antàrtida, ja que les conseqüències que comportarà la fusió del gel seran dramàtiques per la resta del planeta (pujada del nivell del Mar, pèrdua d’ecosistemes, més escalfament global)

Des de, ACC- Aturem el Canvi Climàtic seguirem amb molt interès el que passa a l’Antàrtida i als oceans.

 

 

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s