Les ciutats, la resiliència davant els riscos climatics

 

Les ciutats jugaran cada cop més un important paper en la lluita contra el canvi climàtic. La resiliència urbana és la capacitat dels individus, comunitats, institucions, empreses i sistemes que conformen una ciutat per sobreviure, adaptar-se i creixa enfront de desastres naturals o socials. Moltes ciutats del Món estan endegant plans per fer front a les conseqüències de la pujada del nivell del mar i els fenòmens climàtics extrems.

 

Alguns projectes són gegantins com les grans comportes que estan construint en els braços de mar que comuniquen la llacuna de Venècia amb l’Adriàtic per evitar les freqüents inundacions que pateix la ciutat, o els murs i drenatges (Big.U) que la ciutat de Nova York está projectant a “Lower Manhattan” com a defenses contra l’increment del nivell del mar i els embats de fenòmens climàtics extrems com va ser l’huracà Sandy a l’octubre del 2012. Per la seva part Londres també ha fet grans esforços en la construcció d’unes encluses mòbils per evitar que el nivell del riu “Thames” creixi perillosament quan els forts temporals marítims  fan pujar el nivell del mar riu amunt.

 

  

Tanmateix les petites ciutats i determinades zones exposades al risc d’inundacions també estan desenvolupant plans d’actuació davant del continuat augment del nivell del mar. La Mediterrània i per tant Catalunya no es queda al marge d’aquest risc, Moltes platges, així com els deltes de l’Ebre i del Llobregat estan amenaçats per aquest perill, fins i tot el front marítim de Barcelona es veurà seriosament afectat davant aquest fenomen. El 3er informe sobre el canvi climàtic a Catalunya fa esment d’aquests riscos i de la necessària adaptació d’estructures i actuacions de defensa de determinades zones costaneres, seria bo que en alguns casos es comencessin a implantar les mesures de defensa.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s