EL MEDITERRANI, 5ºC PER SOBRE DEL QUE SERIA NORMAL

L’any passat des de aquest web vam publicar un informe sobre l’escalfament del Mediterrani (INFORME: EL MEDITERRANI. Un mar cada cop mes càlid), on exposàvem les característiques i història d’aquest mar i es feia una anàlisi dels severs episodis de pluges torrencials i les seves causes.

L’escalfament global i particularment les onades de calor d’aquests mesos de juny i juliol han portat el Mediterrani occidental a temperatures de l’aigua fins a 30º C en algunes zones del llevant peninsular, això representa 5 o 6º C per sobre de la temperatura mitjana dels últims 100 anys.

La meteorologia és una ciencia complexa que amb tots els avanços tecnològics i els molt afinats models predictius, té sempre un elevat grau d’incertesa que fa difícil la previsió a mitjà i llarg termini. el que si disposem és de llargues series de dades històriques que ens donen una certa perspectiva i capacitat per creuar dades i intentar fer-se una idea del que pot passar.

Aquest coneixement acumulat i les dades de temperatura del Mediterrani que estem registren actualment, ens neguiteja, precisament per la gran capacitat d’evaporació que un mar tan calent acumula, sabem que això és la primera i principal condició perquè en un moment donat, si les restants circumstàncies atmosfèriques (pressió i temperatura en alçada) es presenten,  es produeixi una gran tempesta o fins i tot una gota freda també coneguda com: DANA (Depressió Aillada en Nivells Alts). En qualsevol cas les conseqüències d’aquets fenòmens són prou conegudes i temudes pels que vivim al voltant d’aquest mar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s