Els plastics, un problema creixent

 


ELS PLÀSTICS, PRINCIPAL CONTAMINACIÓ DELS OCEANS

De totes maneres sols amb legislacions no es resoldrà el problema, des de  ACC-aturem el canvi climàtic, proposem que cadascú faci una reflexió sobre si esta fent tot el que de forma molt senzilla es pot fer per reduir l’ús dels articles de plàstic que contaminen la terra i els oceans.

 

Ben segur que amb una rapida mirada sobre els nostres hàbits de consum detectarem un bon número de petites accions que reduirien força la nostra aportació al munt de plàstic que generem. El full que presentem a l’esquerra és un exemple d’algunes de les coses que amb relativa facilitat és poden fer per reduir el volum de deixalles de plàstic.

 

     

  

Les Dades de la contaminació per plàstics, ens ajuden a valorar la magnitud del problema. 

– Cada any, el món fa servir 500.000.000.000 de bosses de plàstic

– Cada any, almenys 8 milions de tones de plàstic acaben en els oceans,

   l’equivalent a la descàrrega d’un camió d’escombraries cada minut.

– En l’última dècada, produïm més plàstic que en tot el segle passat.

– 50% del plàstic que fem servir és d’un sol ús .

– Vam comprar 1 milió d’ampolles de plàstic per minut.

– El plàstic constitueix el 10% de tots els residus que generem.

– Per fer-ho encara més greu el plàstic te un període de desintegració molt llarg

clica sobre les gràfiques per ampliar-les

 

TOTS PODEM FER ALGUNA COSA PER EL MEDI AMBIENT, TU TAMBÉ

Si vols consultar la guia per reduir els residus, clica a sobre –>    


LA UE VOL ELIMINAR ELS PLÀSTICS D’UN SOL ÚS

Per fi estem posant fil a l’agulla, el parlament de la Unió Europea va aprovar ahir la prohibició dels plàstics d’un sol ús per 571 vots a favor i 53 en contra, la mesura ha de passar els diferents tràmits de la Comissió i entrarà en vigor el 2021, no és suficient però és un pas important doncs aquests plàstics representen quasi el 50% dels residus que van als oceans i es recullen a les platges.

 

També es preveu fer obligatori el reciclatge  del 90 % de les ampolles de begudes el 2025, aixó seria un pas de gegant doncs segons el diari ARA, el 2017 tan sols Coca-Cola va vendre 2,7 milions de tones de plàstic en envasos d’un sol ús. Es calcula que al Món es fan servir 161 milions de tones de plàstic per produir envasos.


LES CIUTATS GRANS GENERADORES DE RESIDUS

san-francisco-recycling-008L’estil de vida i un consum exacerbat ha dut les nostres societats a la generació d’ingents quantitats de residus de tota mena que fan difícil la seva gestió. Tanmateix les ciutats com a part important del problema són també, les, que preocupades per la situació, estan fent grans esforços per millorar el tractament i la gestió, fins al punt que hi ha ciutats que estan treballant amb l’objectiu de cero residus.

Sant Francisco (CA) es un gran exemple de com amb esforç i determinació aquesta ciutat està portant aquest objectiu a la pràctica amb un elevat grau de reutilització, reciclatge i compostatge dels residus que la ciutat de 850.000 habitants genera, avui San Francisco porta menys d’un 20% de residus a l’abocador o a les incineradores, mes del 80% és reutilitzat. Altres ciutats com la mateixa Barcelona estan anant cap aquests objectius de cero residus.

s-lixeira-de-huleneTot i així en una gran part de les ciutats especialment en els països en desenvolupament, encara  incineren el 100% dels residus a cel obert amb les greus conseqüències que això comporta per la salut i el medi ambient.

Per altra banda, la rapida obsolescència programada dels electrodomèstics i aparells electrònics i la nostra dèria per tenir l’últim model del mercat, està creant milions de tones d’aquests materials, que legal o il·legalment acabant en abocadors del tercer Món on en pèssimes condicions són desguassats o cremats per extraure el coure i altres metalls.

Potser ens haurem de repensar si ja ens cal canviar aquest electrodomèstic o aquell ordinador o tal vegada seia millor reparar-lo

Un dels abocadors més gran del Món està a Agbogbloshie (Ghana), si voleu podeu visualitzar el vídeo:

Si esteu interessats també podeu veure aquest reportatge colpidor emes per documentos TV.

 


ELS MOBILS OBSOLETS, Un residu que creix imparable

Prop de 7000 milions de mòbils al món i la seva constant renovació, comença a ser una veritable muntanya de residus.

L’obsolescència programada, cada cop més curta, les aplicacions que requereixen més potencia i certa passió dels usuaris per lluir l’últim model, està generant un increment de ferralla electrònica perillosa que com sempre va a parar als països més pobres.

On van a parar aquestes deixalles, si vols saber mes clica:  Article The Guardian 

Més informació també a: La cuarta R 

moviles ghana_ewaste2

EL COLTAN. Un nou or negre.

Per altra banda es conegut que els mòbils, tauletes i altres equips informàtics necessiten un mineral anomenat Coltan, abreviació de Columbine-Tantalite per la seva fabricació, aquest mineral no es molt comú i la República Democràtica del Congo té més del 70 % de les reserves del Món.

 

Això ha comportat que des de fa anys hi així un conflicte obert entre diferents milícies armades del mateix Congo i països limítrofs com Uganda i Burundi per controlar les àrees on es troba aquest valuós material que han provocat centenars de milers de morts. Com sempre els més perjudicats en aquesta guerra no declarada són les poblacions autòctones de les zones afectades que són desplaçades i veuen com són devastats els seus habitats.

Tanmateix pel que fa als treballs d’extracció de les pecaries mines controlades per diferents grups paramilitars, es fan en unes condicions d’explotació properes a l’esclavatge i sense cap mesura de seguretat, els treballadors molts d’ells nens, fan jornades de fins a 14 hores a l’interior dels túnels d’extracció.

Aquest mineral es treu del país de forma il·legal per rutes controlades militarment són processats i venuts al mercat negre o barrejat (blanquejat) amb mineral legal i incorporat als circuits comercials.

Si estàs interessat, pots veure el següent reportatge ( en angles) que es molt representatiu del que hem exposat.


MADE OF PLASTIC.

Ahir, TV3 va emetre en el programa -No Pot Ser- de Jordi Basté, aquest interessant reportatge, amb algun toc d’humor ens mostrà la problemàtica que l’ús massiu del plàstic representa pels oceans i mars del planeta. Ara que es parla molt de que hi haurà un abans i un desprès de la crisis del coronavirus, si esteu interessats en el tema, us recomanem veure el vídeo. Clica a sobre: