OCTUBRE 2023. L’escalfament global s’accelera

Copèrnic: octubre de 2023  serà l’any més càlid de la història

L’escalfament global no dona treva, les dades recollides ens indiquen clarament que la temperatura mitjana global del planeta esta accelerant-se. els objectius de la conferencia de París, cada estan més allunyats, de manera que es difícil ser optimista. Hem vist com les onades de calor els últims estius son més freqüents i intenses, les sequeres mes persistents, grans desplaçaments de població especialment a L’Àfrica.

The Guardian: “És per això que l’acord de París és un tractat de drets humans, i no complir amb els seus objectius, està violant els drets humans a gran escala”.

En una cimera a París fa vuit anys, els líders mundials van prometre intentar aturar l’escalfament del planeta en 1,5 graus centígrads a finals de segle. Però les polítiques actuals estan previstes per escalfar-lo uns 2,4ºC.

 

Gràfica: Anomalies de la temperatura de l’aire superficial mitjana a nivell mundial en relació entre 1991 i 2020 per a cada octubre de 1940 a 2023. Font de dades: Copernicus/C3S/ECMWF

El Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), implementat pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà en nom de la Comissió Europea amb finançament de la UE, publica regularment butlletins climàtics mensuals que informen sobre els canvis observats en la temperatura global de l’aire i la superfície del mar, coberta de gel marí i variables hidrològiques. Totes les troballes informades es basen en anàlisis generades per ordinador i segons el conjunt de dades ERA5, utilitzant milers de milions de mesures de satèl·lits, vaixells, avions i estacions meteorològiques d’arreu del món:

Octubre de 2023: temperatura de l’aire superficial i temperatura de la superfície del mar

L’octubre del 2023 va ser l’octubre més càlid registrat a nivell mundial, amb una temperatura mitjana de l’aire a la superfície de 15,30 °C, 0,85 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020 d’octubre i 0,40 °C per sobre de l’octubre més càlid anterior, el 2019.

El mes en conjunt va ser 1,7 °C més càlid que l’estimació de la mitjana d’octubre de 1850-1900, el període de referència preindustrial designat.

La temperatura mitjana de la superfície del mar a l’octubre per sobre dels 60 °S-60 °N va ser de 20,79 °C, la més alta registrada a l’octubre.

                      Font de dades: Copernicus. ERA5. Credit: C3S/ECMWF.

Octubre de 2023: aspectes destacats del gel marí

L’octubre va marcar el sisè mes consecutiu que l’extensió del gel marí antàrtic es va mantenir en nivells rècord baixos per a l’època de l’any, amb un valor mensual un 11% per sota de la mitjana.

Octubre 2023 – Aspectes destacats de les variables hidrològiques

L’octubre de 2023, les precipitacions van ser superiors a la mitjana a la major part d’Europa: la tempesta Babet va afectar el nord d’Europa i la tempesta Aline va afectar Portugal i Espanya, provocant fortes precipitacions i inundacions.

Més enllà d’Europa, va ser més humit que la mitjana en diverses regions, com ara: el sud-oest d’Amèrica del Nord, parts de la península Aràbiga, regions d’Àsia Central i Sibèria, el sud-est de la Xina, Brasil, Nova Zelanda i regions del sud d’Àfrica. Aquestes condicions sovint estaven associades amb el trànsit de ciclons que van provocar fortes pluges i danys substancials.

Va ser més sec que la mitjana al sud dels EUA i parts de Mèxic que van experimentar sequera, a les regions de l’Àsia central i oriental i a la major part de l’hemisferi sud extratropical, inclosa Austràlia.

 

 

Deixa un comentari