CANVI CLIMÀTIC, MEDI AMBIENT i SALUT. Temes estretament lligats.

Cada cop hi han més evidències i dades medico-científiques què relacionen directament: canvi climàtic, contaminació atmosfèrica i salut pública.

L’Organització Mundial de la Salut, no sols reconeix aquesta relació sinó que està treballant activament per difondre aquest missatge i demana més contundència i compromís en la lluita  contra el canvi climàtic que tal vegada és també la lluita contra la contaminació i a favor de la salut.

Moltes de les malalties més mortíferes, com la diarrea, la malària o el dengue són molt sensibles al canvi climàtic. Es pot afirmar sense dubtes que totes les mesures que s’han de posar en funcionament per lluitar contra l’escalfament global tenen un efecte positiu sobre la salut.

Segons la Dra. Maria P. Neira (Directora de Salut pública i medi ambient de l’OMS) cada any al Món moren set milions de persones a conseqüència de la contaminació atmosfèrica, els malalts crònics poden arribar als centenars de milions. Les causes principals d’aquesta situació són el tràfic i la producció d’energia.

“Cuanto más bajos sean los niveles de contaminación del aire mejor será la salud cardiovascular y respiratoria de la población, tanto a largo como a corto plazo” 

Més informació: OMS. Canvio climático i salut

Per altra banda com és sabut l’escalfament global està provocant un increment en la intensitat i la freqüència dels fenòmens climàtics extrems com les inundacions sobtades, incendis gegants, sequeres, onades de calor, que tal vegada comporten per les seves conseqüències greus problemes per la salut de les poblacions afectades.

Les institucions sanitàries de tot el Món, que estan encara fent front a la pandèmia amb una abnegació i esforç impagable ho tenen clar, com més aviat millor s’han d’activar accions per aturar el canvi climàtic, i també al mateix temps començar a treballar amb les mesures de mitigació i adaptació contra els efectes que aquest està comportant en cada cop més llocs de la Terra. La salut com s’ha pogut comprovar, igual que el clima, es un tema d’abast planetari que no respecta fronteres i ha d’abordar-se amb una visió global.

Us deixem unes infografies que ha elaborat l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ilustren de forma molt clara aquesta estreta relació que encapçala aquest post. Clica a sobre per ampliar.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s