DON’T LOOK UP (No mires arriba)

Aquests dies s`ha estrenat la pel·lícula: No mires arriba “Don’t Look Up” dirigida per Adam Mckay.

 

La pel·lícula ens presenta una història d’una estudiant d’astronomia Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) i el seu tutor de doctorat Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) que descobreixen un cometa amb una trajectòria que impactarà la Terra amb una certesa del 99,7%.

A partir d’aquest relat la pel·lícula traça amb enginy i certes dosis d`humor una sàtira i parodia plena de matisos que mostra el poder de les xarxes, els negacionismes barats, la superficialitat, la  estupidesa i la incapacitat del populisme polític imperant en la societat actual, de donar resposta a la crisi climàtica i banalitzar els greus efectes que tindrà sobre el planeta.

 

Us deixo un interessant article sobre la pel·lícula publicat pel científic climàtic Dr. Peter Kalmus a THE GUARDIAN:

Sóc un científic del clima, Don’t Look Up, captura la bogeria que veig cada dia.

“Una pel·lícula sobre un cometa que es precipita cap a la Terra i ningú no hi fa res? Sembla exactament a la crisi climàtica. Parlant com a científic climàtic que fa tot el possible per despertar la gent i evitar la destrucció planetària, puc dir que és la pel·lícula més precisa sobre la terrorífica manca de resposta de la societat a la crisi climàtica que he vist.

Els científics estan essencialment sols amb aquest coneixement, ignorats i enllumenats per la societat. El pànic i la desesperació que senten reflecteixen el pànic i la desesperació que senten molts científics del clima. En una escena, Mindy hiperventila en un bany; en un altre, Diabasky, a la televisió nacional, crida “No ho tenen prou clar? Tots estem al 100% segur que morirem!”  Això és el que se sent avui en ser un científic del clima.

Els dos astrònoms reben una audiència de 20 minuts amb el president (Meryl Streep), que s’alegra de saber que l’impacte no és tècnicament segur al 100%. Sopesant l’estratègia electoral per sobre del destí del planeta, decideix “asseure’s i avaluar”. Desesperats, els científics van a un programa matinal nacional, però els presentadors de televisió fan lleugeresa la seva advertència (que també es veu eclipsada per una història de ruptura de celebritats).

A hores d’ara, científics de tot el món confirmen la col·lisió imminent amb el cometa. Després que els vents polítics canviïn, la presidenta inicia una missió per desviar el cometa, però canvia d’opinió a l’últim moment quan un donant multimilionari (Mark Rylance) l’insta a fer-ho amb el seu propi pla per guiar-lo cap a un aterratge segur, utilitzant l’ús no provat. tecnologia, per tal de reclamar els seus metalls preciosos. La portada d’una revista esportiva pregunta: “El final és a prop. Hi haurà un Super Bowl?”

 

Però aquesta no és una pel·lícula sobre com respondria la humanitat davant un cometa que mata planetes; és una pel·lícula sobre com la humanitat respon a l’avaria climàtica que mata el planeta. Vivim en una societat en la qual, malgrat el perill climàtic extraordinàriament clar, present i empitjorant, més de la meitat dels membres republicans del Congrés encara diuen que el canvi climàtic és un engany i molts més volen bloquejar l’acció, i en la qual la plataforma oficial del Partit Demòcrata encara consagra subvencions massives a la indústria dels combustibles fòssils

alhora que a la cimera COP 26;  els líders mundials diuen que el clima és una “amenaça existencial per a la humanitat”  s’expandeix la producció de combustibles fòssils; en què els principals diaris encara publiquen anuncis de combustibles fòssils i les notícies climàtiques són habitualment eclipsades pels esports; en què els empresaris impulsen solucions tecnològiques increïblement arriscades i els multimilionaris venen la fantasia absurda que la humanitat només pot traslladar-se a Mart.

Després de 15 anys treballant per augmentar l’urgència climàtica, he arribat a la conclusió que el públic en general, i els líders mundials en particular, subestimen la rapidesa, greu i permanent que serà la ruptura climàtica i ecològica si la humanitat no es mobilitza. Potser només falten cinc anys perquè la humanitat gasti el “pressupost de carboni” restant per mantenir-se per sota d’1,5 graus centígrads d’escalfament global a les taxes d’emissions actuals: un nivell d’escalfament que no estic segur que sigui compatible amb la civilització tal com la coneixem. I només poden passar cinc anys abans que la selva amazònica i una gran capa de gel antàrtica passin punts d’inflexió irreversibles.

El sistema terrestre s’està trencant ara amb una velocitat impressionant. I els científics del clima s’han enfrontat a una tasca de comunicació pública encara més insuperable que els astrònoms de Don’t Look Up, ja que la destrucció del clima es desenvolupa al llarg de dècades: un llamp ràpid pel que fa al planeta, però glacialment lent pel que fa al cicle de notícies. – i no és tan immediat i visible com un cometa al cel.

Tenint en compte tot això, descartar Don’t Look Up com a massa obvi podria dir més sobre la crítica que la pel·lícula. És divertit i aterridor perquè transmet una certa veritat freda que els científics del clima i altres que entenen tota la profunditat de l’emergència climàtica estan vivint cada dia. Espero que aquesta pel·lícula, que mostra còmicament com de difícil és trencar amb els patrons de comportament vigents, realment ajudi a modificar-los”

Peter Kalmus és un científic del clima i autor de Being the Change: Live Well and Spark a Climate Revolution

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s