BIODIVERSITAT I CANVI CLIMÀTIC. Conferencia a Montreal

Aquests dies s’està celebrant a Montreal (Canadà) la Convenció de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica (CDB) és una reunió internacional que cada deu anys reuneix representants d’arreu del món. Els participants volen establir nous objectius i desenvoluparan un pla d’acció per a la natura durant la pròxima dècada. Aquesta conferència se centrarà a protegir la natura i aturar la pèrdua de biodiversitat a tot el món.

A continuació us deixem aquest text extret de la web de la CBD: si voleu anar a la web de la convenció, cliqueu: Convenció 

“EL CANVI CLIMÀTIC ÉS UN FACTOR IMPORTANT I CREIXENT DE LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT AL PLANETA

Els esforços per protegir i restaurar els hàbitats no només beneficien la biodiversitat sinó que també ofereixen mesures rendibles i provades per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic.

L’escalfament global actual ja està afectant espècies i ecosistemes de tot el món, especialment els ecosistemes més vulnerables com els esculls de corall, les muntanyes i els ecosistemes polars. A més, té impactes en els serveis ecosistèmics dels quals depenen els mitjans de vida de les persones, com ara les pluges i la fertilitat del sòl, que són essencials per a la producció agrícola. La salut humana, animal i vegetal es veu afectada per l’augment de la transmissió de malalties transmeses per vectors.

Els ecosistemes com els boscos, les terres de pastura, les terres de conreu, les torberes i els aiguamolls representen dipòsits de carboni importants a nivell mundial. La seva conservació, restauració i ús sostenible s’inclouen com a part de moltes contribucions previstes determinades a nivell nacional i, per tant, és un element crític per al compliment de l’Acord de París en virtut de la Convenció Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic, un compromís global per a la mitigació de perills. canvis en la temperatura atmosfèrica i el sistema climàtic de la Terra.

La biodiversitat i els ecosistemes saludables també són un recurs important per augmentar la resiliència i reduir els riscos i danys associats als impactes negatius del canvi climàtic. Poden servir com a amortidors naturals contra el clima i els esdeveniments meteorològics extrems, com ara els patrons canviants de pluges, sequeres, tempestes i altres desastres. Els sistemes de producció diversificats i integrats ofereixen més opcions d’adaptació a un clima canviant. Els sistemes de producció basats en ecosistemes redueixen la dependència dels inputs sintètics i les emissions associades de gasos d’efecte hivernacle.

La cria de varietats vegetals, races ramaderes i peixos resistents a la sequera, la sal i les malalties serà important per garantir la seguretat alimentària en l’avanç del canvi climàtic.”


Des de la nostra modesta finestra d’observació, no creiem que aquesta conferencia, com les altres que s’han fet les últimes dècades serveixin per aturar l’alarmant pèrdua de biodiversitat que les activitats humanes estan provocant (Es parla de la sexta gran extinció d’espècies), tanmateix, es bo que se’n parli i que d’alguna manera existeixi un fòrum que intenti avançar en els objectius de protegir la biodiversitat.

La conferència actual té una sèrie d’objectius entre els que destaca el no gens menyspreable de protegir i conservar el 30% de la superfície terrestre i marítima del planeta, veurem si algun d’aquests objectius es reflecteixen en els acords finals de la conferència i si els  compromisos establerts son fiables o acaben en paper mullat com ve sent habitual.


Més informació: COP15: 4 claves de la cumbre de biodiversidad en su recta final (La Marea)


Altres articles en aquest web sobre la biodiversitat:

ACC-aturemelcanviclimatic.com/biodiversitat


Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s